Lassgård är en man som heter Ove

ANNONS
|

Scenen som utspelar sig i ett dunkelt vardagsrum på Bergkullevägen känns lika ödesmättad som den riggade takkroken i Oves kåk på andra sidan gångstigen. Rolf Lassgård rättar till kepsen och har näsduken redo att torka bort vätskan som sipprar ur den alzheimersjuke grannen Runes mun.

När grannfrun Anita lämnar männen för att hämta den trädgårdsslang Ove bett om går han till handling, böjer sig över rullstolen och delger Rune en hemlighet.

När Ove lämnar grannen, som tagit över hans ordförandepost i bostadsrättsföreningen efter det som Ove betraktar som en "statskupp", är han fast besluten att med slangen gasa ihjäl sig i garaget. Bedrövad av sorgen efter hustrun Sonjas död och av den ensamhet han upplever.

ANNONS

Efter flera tagningar är regissören Hannes Holm nöjd och bryter för paus. Rolf Lassgård får en flaska mineralvatten i näven och konstaterar;

– Det här är ingen fishistoria. Den är baserad i en verklighetsmylla, där vi tar ut svängarna. Ove är gubbarnas gubbe, i början är han riktigt jävlig. En man som gör det många av oss bara tänker …

– Det lär finnas en Ove i alla män har jag hört av kvinnor. Han slår an något som vi känner igen oss i. Jag har nog en Ove i mig själv, medger han och exemplifierar med att det hänt att han velat gå in till grannarna och klaga på en nattlig, högljudd inflyttningsfest, men i stället knipit käft, legat kvar i sängen och önskat att han vågat ge igen med att väcka dem klockan sex på morgonen. För det hade Ove gjort.

Filmmakarna som nu agerar på Film i Västs hemarena hyr tre radhus som inspelningsplats. I Oves hem har interiören bytts ut invändigt för att ge en återblick till tiden då han och Sonja flyttade in. Möblemanget följer samma epok och i matsalen är Sonjas alla böcker samlade i en bokhylla som Ove byggt.

– Där går han omkring i ett dödsbo och längtar, meddelar Rolf Lassgård som själv är i samma ålder som sin karaktär.

ANNONS

– Han är 59, jag har nyss fyllt 60. Ändå så är det som han tillhör en annan generation, som han kommer från en annan tid. Själv tillhör jag ju curlingpappagenerationen i jeans, säger han och drar lite i Oves fladdriga gabardinbyxor.

– Ove är speciell att gestalta, jag har aldrig gjort något liknande tidigare. Det är nästan lite gubbaction, garvar han och regissören Hannes Holm liknar honom vid en Clint Eastwood när han patrullerar på radhusgatan.

– Det är lite vilda västern över det hela, tycker Holm som hoppas att de som läst boken ska få "igenkänningspunkter" på vita duken. Plus en del överraskningar.

– Vi hade kunnat göra en sorts Trollhätte-Solsidan, men den här filmen handlar om kärlek i grund och botten, säger han och i ett försök att genrebestämma tar han Carin Mannheimers Svenska hjärtan till hjälp, en kombo av drama och komedi.

– Jag tror att det finns ett stort behov av vardagshistorier. Själv läste jag boken efter att jag visste att den skulle bli film och hittade mina föräldrar i den, min uppväxt, bilutflykterna och umgänget med grannarna.

Att inspelningen sker i Trollhättan är delvis en självklarhet eftersom Ove är en man som påtalar vikten av att alltid köra Saab.

ANNONS

– Och även om Saab gått i graven så är ju Trollhättan Saab-staden, menar Holm.

I jakten efter det perfekta radhusområdet kollade filmmakarna dock in bostadsbestånd även i andra delar av landet. Och stötte på Ovar.

– Nästan överallt där vi dånade in med bil stod det en Ove som stoppskylt och skrek "här får ni fan inte köra!".

.

Fakta: En man som heter Ove

Handlingen: 59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsatts som ordförande i bostadsrättsföreningen. Det struntar han i och styr med järnhand över området. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och råkar backa in i Oves brevlåda blir det upptakten till en historia om oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen …

Filmen bygger på Fredrik Backmans debutroman med samma namn som hittills sålts i 800 000 exemplar.

Regi och manus: Hannes Holm

I rollerna: Rolf Lassgård (Ove), Filip Berg (Unge Ove), Ida Engvoll (Sonja), Bahar Pars (Parvaneh), Chatarina Larsson (Anita), Börje Lundberg (Rune), Klas Wiljergård (Jimmy) med flera.

Inspelningsplatser: Trollhättan och Mallorca.

Produktion: Tre Vänner i samarbete med Film i Väst och Nordisk Film.

Premiär: Juldagen 2015.

ANNONS

ANNONS