Lasse Kronér: ”Det är en stor, stor förlust”

Lasse Kronér sörjer Ingvar Oldsberg. De både tv-profilerna var nära vänner i över 30 år.
– Vi pratade varje vecka, vem ska jag ringa till nu? Detta är en oerhört stor förlust, säger Lasse Kronér.

ANNONS
|

Tv-legendaren Ingvar Oldsberg är död. Han har berört många och jobbat med ännu fler. Kollegan och vännen Lasse Kronér berättar att det var Oldsberg som först tog in honom på SVT Göteborg på 1980-talet.

– Han var för mig vad Lennart Hyland var för honom. Han var min pappa på tv och lärde mig massor och tog in mig under sina stora, varma vingar, säger Lasse Kronér.

Arbetet utvecklades till kamratskap och med tiden en djup vänskap. Man träffades ofta och pratade ännu oftare på telefon. Senast nyligen, innan Ingvar Oldsberg blev sämre.

– Det var ett långt samtal. Vi pratade om framtiden, nya tv-idéer. Allt möjligt, berättar Lasse Kronér som också gärna minns mötet på Marstrand i somras.

ANNONS

– Vi stötte ihop mest av en slump och sedan blev vi liksom bara sittande. Så småningom började det samlas folk och efter ett tag var det tjugo-trettio personer som lyssnade. Det blev nästan som en föreställning, Ingvar höll show. Efteråt kändes det nästan som det var meningen som ett avslut.

Hyllar honom som yrkesman

Lasse Kronér återkommer flera gånger till att Ingvar Oldsberg var en öppen och inbjudande människa, pratade med alla.

– Det finns tusen stories, vi upplevde otroligt mycket tillsammans.

Men Kronér hyllar också sin vän som yrkesman.

– Han var den sista stora programledaren. Det finns ingen med hans tajming och snabbhet i tanken. Det var Letterman-klass och hade Ingvar fötts i USA hade han varit den störste.

Rickard Olsson-Essé tog över

En annan som minns Oldsberg med stor värme är Rickard Olsson-Essé, som tog över som programledare för ”Bingolotto” i mitten av 00-talet.

– Ingvar och jag har känt varann väldigt länge, dels växte jag upp med honom och jag tror på samma sätt som Hyland hade sina pojkar så kan jag känna av jag var en av Oldsbergs pojkar. Jag har lärt mig jättemycket av honom och han blev på ett sätt själv större än sin mentor, alltså Hyland.

ANNONS

– Oldsberg är den största tv-personlighet vi har haft och någonsin kommer att få i Sverige. Han bara hade det. Det var någonting med rösten, dialekten, de pillemariska ögonen. Han var vass, han var rapp, han var bäst.

Hur var det att ta över som programledare efter Ingvar Oldsberg i ”Bingolotto”?

– Jag har aldrig fått några tips av honom, men jag fick hans välsignelse när jag gjorde ”Bingolotto” första gången 2004-2005 nån gång. Då träffade jag honom för första gången på Sas Radisson. Jag minns att han kom fram och tog min hand och höll ett långt tal om hur jävla bra han tyckte att jag var, och det kommer jag aldrig att glömma. ”Bingolotto” är ett sånt där program som var som gjort för Ingvar. Det är för stunden, med många telefonsamtal och vad som helst kan hända. Och han var mästare på den typen av tv.

Vill se en byst av Ingvar Oldsberg på Liseberg

Rickard Olsson-Essé berättar att de hördes senast i mellandagarna. Det kändes lite konstigt. Ingvar Oldsberg hade varit sjuk länge och det brukade vara Rickard som ringde.

– Men i mellandagarna ringde han och frågade hur läget var, och så pratade vi. Då lät han klenare än vanligt.

ANNONS

På sätt och viss var nyheten om Ingvar Oldsbergs död inte chockartad eller oväntad. Ändå kommer den typen av besked aldrig väntat, påpekar Rickard Olsson-Essé som tycker att det är tråkigt både på ett personligt plan och sörjer att rösten Ingvar Oldsberg nu har tystnat.

– Svenskt tv-historia är tyvärr ganska historielös. Men han har betytt mycket både för tv och för Göteborgs historia. Om han inte redan har en spårvagn uppkallad efter sig, så borde man snabbt som fanken uppkalla en spårvagn efter honom. Eller kanske en liten byst på Liseberg. Hyland har ju en byst i tv-huset i Stockholm så Ingvar kan väl få en i Göteborg tycker jag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS