Lasse Brandebys dotter Anna skriver en bok om sin pappa

Anna Brandeby Harström började skriva ned historien om sin pappa redan när den folkkäre underhållaren gick bort 2011. Nu kommer boken om Lasse Brandeby.

ANNONS
|

När journalisten, komikern och estradören Lasse Brandeby gick bort i november 2011 satte sig dottern Anna ned och skrev. För att sortera tankarna och reda i sorgens alla känslor.

– Jag började skriva ganska snart efter att pappa dog. Det var så brötigt och stökigt med allt som hände så det det var skönt att samla ihop sig och skriva. Det blev mitt sätt bearbeta sorgen, säger Anna Brandeby Harström.

– Men jag hade också tanken att mina barn skulle få med sig alla de där fantastiska historierna som deras morfar berättade.

Då och där fanns ingen plan på att det som skrevs skulle nå utanför den närmaste kretsen, allt som hamnade på pränt blev tämligen filterlöst. Samtidigt visste Anna Brandeby Harström att hennes pappa i bland pratade om att han ville ”skriva ned sina roliga berättelser”. Kanske inte i regelrätta memoarer men som en bjussig bok med underhållande anekdoter från ett intensivt liv inom journalistiken och underhållningsbranschen.

ANNONS

Många har delat med sig av minnen

Så, för ett och ett halvt år sedan, ringde Lasse Råde upp Anna Brandeby. Han hade gått i pension från mångåriga jobbet som reporter på GT och ville ta tag i nya projekt. Närmare bestämt en bok om Lasse Brandeby.

– Jag hade ju mina personligt skrivna texter, men visste inte hur jag skulle få ihop dem till en helhet. Men det kunde Lasse Råde och det var helt fantastiskt att få göra den här boken tillsammans, säger Anna Brandeby Harström.

Fakta: Lasse Brandeby

Namn: Lars Thorsten "Lasse" Brandeby

Född: 27 april 1945 i Majorna, Göteborg

Död: 20 november 2011 i Göteborg.

Karriär: Arbetade på 1970-talet som journalist på Radio Sjuhärad i Borås. 1979 föddes figuren ”Kurt Olsson”.

1987 blev Brandeby känd för en bredare publik genom tv-serien ”Kurt Olssons television”.

På 1990-talet spelade Brandeby mot Robert Gustafsson i ”Rena rama Rolf”. Senare var han också med i ”Fångarna på fortet” och ”Let´t dance”. Även där blev han tittarnas favorit.

Aktuell: Med biografin ”Vad gör jag nu då?” som kommer i slutet av november på Lindelöws förlag. Titeln är hämtad från Lasse Brandebys gravsten.

GT-veteranen gjorde det journalistiska fotarbetet och intervjuade mängder av människor som Lasse Brandeby jobbat och haft kontakt med under åren.

– Jag pratade med en fasligt massa människor och alla delade med sig av sina minnen, säger Lasse Råde som själv pratar med värme om sin vän och namne.

– Lasse var en fantastisk underbar människa, alltid hjärtat till vänster och alltid uppbragd av orättvisor i världen.

När allt material fanns på plats fogades det samman till en bok där Rådes journalistiska och biografiska kapitel varvas med Annas personliga betraktelser.

Så träffades Lasse och Unni Brandeby

– Det blir ett sammelsurium som passar bra med hur pappa var som människa. Han hade tusentals historier som han berättade många gånger, och även om det inte varit lätt att skriva lika roligt som pappa berättade det så har jag gjort mitt bästa, säger Anna Brandeby Harström.

ANNONS

I boken delar hon också med sig av hur Lasse Brandeby var privat och som pappa.

–Jag skriver ur en dotters perspektiv och har en del tankar och funderingar kring varför han var som han var. Ett kapitel handlar dessutom om hur mamma (Unni Brandeby, reds anm) och pappa träffades, där blir det också berättat med ett visst mått av min egen fantasi.

Vilken är den vanligaste frågan du får om din pappa från folk som inte kände honom?

– Nästan alla undrar om han var lika rolig privat. Och ja, det var han absolut. Fast på ett helt annat sätt. Han kunde vara otroligt underhållande på fest och kalas men hade såklart också helt andra sidor. När det bara var han var pappa en ganska lågmäld människa.

LÄS MER:Damorkestern och Per Andersson taggade för Ullevi

LÄS MER:Lasse Råde serverar anekdoter till kaffet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS