Nina Hagen.
Nina Hagen.

Kvinnlig artist kroppsvisiterad

ANNONS
|

Det var Svenska Kyrkan som bjudit in den legendariska tyska sångerskan till sitt scenprogram Se Människan för ett samtal om hennes nyutgivna biografi. När Nina Hagen på torsdagskvällen skulle passera tullen på Landvetters flygplats blev hon stoppad av en nitisk kontrollant. Nina Hagen fördes in i ett rum, tvingades klä av sig naken och hennes väskor söktes igenom. Sedan släpptes hon, utan förklaringar eller ursäkter. Några droger eller liknande fann inte tullen.

- Jag såg verkligen fram mot att komma till Sverige, detta fridfulla och vänliga land, och så möts jag av en ilsket skällande Gestapo-kvinna med hund, som hotade med att ta blodprov om jag inte tog av mig mina kläder. Jag har aldrig blivit så kränkt i hela mitt liv, berättade en påtagligt störd Nina Hagen under sitt samtal med prästen Cecilia Nyholm.

ANNONS

Även prästen Mikael Ringlander, som bjudit in Nina Hagen till mässan, var rejält irriterad på fredagseftermiddagen.

- Jag pratade nyss med Nina och hon känner sig förödmjukad, och menar att hon utsatts för ett övergrepp.

Två till fyra kroppsvisitationer i veckan

På Tullverket vill man inte kommentera om Nina Hagen blivit kroppsvisiterad på Landvetter.

– Vi berättar aldrig vilka vi tar ut till sådana här kroppsvisitationer, och vi berättar inte heller om vi gör något beslag i samband med kroppsvisitationerna. Det jag kan berätta är att det är relativt ovanligt – på Landvetter gör man bara mellan två och fyra kroppsvisitationer i veckan, säger Jesper Liedholm på Tullverkets presstjänst.

Vilka väljer ni att ta ut till kroppsvisitation?

– Antingen beror det på att vi tycker att en person uppträtt omotiverat nervöst eller konstigt, eller att vi fått in ett tips om narkotikainnehav. Det kan också vara så att en sökhund har fått upp ett spår.

- När det sedan gäller själva visitationen så är det väldigt reglerat hur den går till. Den misstänkte får till exempel inte vidröras överhuvudtaget, och om det är en kvinna som ska visiteras så är det bara kvinnlig personal som får närvara.

ANNONS

Nina Hagen har berättat att hon känner sig kränkt över behandlingen – har du någon kommentar till det?

– Vi förstår att det kan kännas både otrevligt och kränkande att utsättas för en kroppsvisitation, och vi uppmanar alla som anser sig vara felaktigt behandlade att komma in med en anmälan till oss. Då gör vår rättsavdelning en utredning och vi tar reda på vad som hänt. För visst händer det att vi gör fel, vilket förstås är beklagligt, säger Jesper Liedholm på Tullverkets presstjänst.

ANNONS