Kvinnan bakom ryska nakenfesten dömd till böter

Den ryska influencern Anastasia Ivleeva, som låg bakom en omvittnad ”nakenfest”, döms nu till böter – för två inlägg på sociala medier.

ANNONS

TV-personligheten Anastasia Ivleeva arrangerade i slutet av 2023 en fest med temat ”Nästan naken” i Moskva. Stora delar av den ryska kultureliten var inbjudna, press från hela världen rapporterade.

Någon anlände till festen i spets, någon annan kom i ett par beundransvärt små byxor. Artisten Vacio ska ha vandrat runt i endast en socka, lekfullt trädd över penis, vilket han fick böta 23 500 kronor för.

Anastasia Ivleeva själv anklagades för att ha gjort ”moralisk skada” på den ryska staten, och avkrävdes en kompensation på 11 miljoner dollar, cirka 110 miljoner svenska kronor. Pengarna skulle betalas in till landets militär, och bidra till invasionen av Ukraina. Anklagelsen avslogs i januari 2024.

ANNONS

Bild på en vit duva – misskrediterar rysk militär

Nu har Ivleeva i stället dömts till böter för sin aktivitet på sociala medier. Influencern ska ha gjort sig skyldig till att misskreditera rysk militär, enligt landets myndigheter.

Detta efter att ha publicerat två inlägg på Instagram som idag är borttagna. Ett av inläggen bestod av en svart ruta med texten ”Nej till krig”. Det andra visade en vit duva, samt en vädjan till myndigheterna om att ”hitta en kompromiss som gör att folk slutar döda varandra”.

Ivleeva ska betala den ryska staten cirka 50 000 rubel, vilket är runt 6 000 svenska kronor.

Efter invasionen av Ukraina har Ryssland infört allt strängare lagar mot yttrandefrihet. Bland annat har den oppositionella aktivisten Vladimir Kara-Murza dömts till 25 års fängelse efter att ha uttalat sig kritisk mot kriget.

LÄS MER:Ryskt raseri mot kändisar efter ”nakenfest”

LÄS MER:Ryska Natalia: ”Vi är inte dåliga människor och skurkar”

LÄS MER:Det vet vi om Putins döttrar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS