Kulturtalangerna som blir stora 2018

Kulturredaktionen listar tjugofem lokala talanger inom kultursfären som vi tror att alla kommer att prata om 2018.

ANNONS
|

Musik

Aden x Asme i Hammarkullen
Aden x Asme i Hammarkullen Bild: Olof Ohlsson

Aden x Asme

Efter ett succéartat debutår med miljontals lyssningar på streamingtjänsterna var Aden x Asme från Hammarkullen Hip Hop-Sveriges mest lysande debutanter. I januari åker de över till England för att spela in en EP med scenens främsta producenter. Trots att deras musik känns lokalt förankrad och de mesta av texterna är på svenska håller de hög internationell nivå redan nu.

Odessa Koppfeldt.
Odessa Koppfeldt. Bild: Privat

Odessa K

Artist, 24 år

För tre år sedan gjorde hon en finstämd akustisk cover på Robyns Hang with me, därefter har Konsthögskolestudenten Odessa Koppfeldt fortsatt att utvecklas. I slutet av oktober släppte hon sin första ep This is ok och Odessa K som hon kallar sig var en av tre nominerade artister till Nöjesguidens Göteborgspris 2017. Hennes drömska och personligt färgade elektropop känns både tropisk och urban, på en gång välbekant och framåtblickande. I början av nästa år kommer ny musik.

ANNONS

Maple & Rye.
Maple & Rye. Bild: Pressbild

Maple & Rye

Det räcker såklart inte att göra en låt som heter Hymns of Poseidon för att hamna på en sådan här lista, men det skadar inte. Maple & Rye hymlar inte med sin kärlek till hemstaden Göteborg men musikaliskt låter kvartetten snarare som Mumford & Sons begåvade lillebröder. Debut-ep:n Nothing poetic från i höstas är fylld av skön, Lumineers-pumpande folkrock och vi håller tummarna för att fullängdaren kommer under 2018. Då kan stora saker hända.

Nathalie Ulinder Cuti.
Nathalie Ulinder Cuti. Bild: Jonas Lindstedt

Nathalie Cuti

Artist, 19 år

I höstas fick 19-åriga Nathalie Ulinder Cuti helt otippat till en global hit på sociala medier med sin svepande, snygga och Lana Del Rey-sköna Light the lights. Eftersom låten som hon skrivit ihop med sin pojkvän var ett reklamprojekt för Volvos nya elbussar så kompletterades den såklart med en vrålsnygg video. Nu har Nathalie Cutis karriär tagit ännu ett steg. Nyligen inledde hon ett samarbete med det lokala skivbolaget Kning Disk och kommer att gå in i studion och släppa minst en ny låt i vår, kanske ännu fler. Hoppas det. GP har fått tjuvlyssna och det låter jättefint.

Malin Bång.
Malin Bång. Bild: Pressbild

Malin Bång

Tonsättare, 43 år

Tonsättare från Sävedalen som driver ensemblen Curious Chamber Players och skriver musik som ligger i framkant. Under våren kommer Malin Bångs debutskiva med fyra av hennes verk på den tyska etiketten NEOS och nästa höst har hon flera verk med på musikdagarna i Donauschingen. Det är ytterst få tonsättare som räknas internationellt på det viset, men Malin är definitivt en av dem.

ANNONS
Vega.
Vega. Bild: John Örberg

Vega

Med medlemmar från bland annat insomnade IKONS och Franke var geniala debutsingeln Månen ett välkommet nedslag för göteborgsk indie-rock. Själva kallar de sin musik ”Raggar-shoegaze” och en självbetitlad debut-EP släpps under våren på nystartade etiketten Westboys 86 Recordings.

Bild: Thom Estifanos

Riga Tiger

Medlemmarna i Riga Tiger har i många års tid spelat tillsammans i olika konstellationer. Med sin innerliga pop imponerade debuten ”Jag håller inte med om din åsikt och är beredd att döda dig för den”. I vår kommer en uppföljande EP och i februari finns chansen att se dem live på Oceanen.

Scenkonst

 Gizem Erdogan.
Gizem Erdogan. Bild: Jonas Lindstedt

Gizem Erdogan

Skådespelare, 30 år.

Gizem Erdogan, från Frölunda, gjorde entré som Alice i Underlandet på Göteborgs stadsteater en aprildag 2016 (premiären som hade fått vänta tills hon var färdig med sin teaterutbildning!) och imponerade så på Pontus Stenshäll att han gav henne något så ovanligt i teaterbranschen som en fast anställning, eftersom hon var ”perfekt för teatern”. I höstas gjorde hon Kristina i Utvandrarna, i vår blir det Nora i ett Dockhem. Gizem Erdogan kommer också att synas i film framöver och vi hoppas att hon snart hittar på något mer tillsammans med Evin Ahmad, som hon kallar sin vapendragare.

Segal Mohamed.
Segal Mohamed. Bild: Thomas Johansson

Segal Mohamed

Skådespelare, poet, 21 år

Segal Mohamed tilldelades i höst Angereds kulturpris, var finalist i Ortens bästa poet 2016, samma år tilldelades hon Karin Stigsdotters stipendium för att ha utmärkt sig både sceniskt och socialt och nominerades till Scenkonstguidens Årets Spot on. Men kanske är den unga skådespelaren och poeten mest känd för att 2015 ha medverkat i UR:s tv-serie Makt hos mig, i vilken SD:s gruppledare Mattias Karlsson fick flytta in hos henne i Angered under ett dygn. Hon hyllades senast för sin medverkan i videoverket Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda).

ANNONS
Anna Johansson
Anna Johansson Bild: Tilo Stengel

Anna Johansson

Sopran, 35 år.

Sopranen Anna Johansson, uppvuxen utanför Trollhättan, kammade 2013 hem den första lediga soprantjänsten på nio år i Göteborgsoperans kör, efter studier på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon har sedan fortsatt att imponera, både på GP:s tyckare och Göteborgs operavärld, och hon gick på dunderkort tid från korist till solistkontrakt. I höstas briljerade hon i ”superarian” Oh mio babbino caro i Gianni Schicchi och vår ser vi henne i Ariadne från Naxos och, hoppas vi, snart i ännu större roller.

Kardo Razzazi
Kardo Razzazi Bild: Nadim Elazzeh

Kardo Razzazi

Skådespelare, 32 år

Kardo Razzazi hade i våras premiär för sin egenskrivna monolog Allt som blev kvar på Folkteatern. Rakt och nära berättade han om sitt liv och sin egen väg in till teatern och han berörde på ett alldeles särskilt sätt. Publiken grät, unga och gamla bredvid varandra. Så visst vill se mer av Kardo Razzasi och med ett femårskontrakt på Folkteatern blir möjligheterna förstås många. Närmast blir det i Prat och människor med premiär 3 mars.

Film

Shahab Mehrabi, här i i full färd att lära sig att bemästra en steadycam.
Shahab Mehrabi, här i i full färd att lära sig att bemästra en steadycam. Bild: Bild: Niklas Webjörn, Film cloud

Shahab Mehrabi

Filmare och regissör, 22 år

På Fridhems folkhögskola fattade han beslutet att fimpa fotbollskarriären och satsa på filmen. Född i Iran, uppvuxen bland annat i Köping studerar Shahab Mehrabi nu film på Akademin Valand i Göteborg. Hans film Indirekt tävlade 2016 om priset för bästa kortfilm på Uppsala kortfilmfestival. Nu är hans nya alster Götaplatsen #flerochfler en av åtta nominerade till Sveriges största kortfilmstävling Startsladden. Filmen ifrågasätter och funderar, tar paus. Bland annat diskuteras varför vitheten dominerar i kulturella rum.

ANNONS
Ninja Thyberg låter sina filmer kretsa kring makt och sexualitet.
Ninja Thyberg låter sina filmer kretsa kring makt och sexualitet. Bild: Bild: Plattform produktion

Ninja Thyberg ­

Regissör och manusförfattare, 33 år

Med normbrytande kortfilmer som Pleasure, Hot Chicks och Girls & Boys har hon etablerat sig som en av de mest spännande svenska filmskaparna i sin generation. Nu är hon snart aktuell med sin första långfilm "Jessica". Hon har även gjort radioteater av kortfilmen Afro. Konsekvent uppehåller sig Ninja Thyberg vid teman som sexualitet, kropp, makt och gruppdynamik. Filmen Pleasure, som kretsar kring en porrfilmsinspelning, blev uttagen till filmfestivalen i Cannes 2013. I sitt nya drama skildrar Thyberg, som studerat genusvetenskap, en 20-årig tjej som reser från Sverige till Los Angeles för att pröva lyckan som porrstjärna och kapitalisera på myten om ”den svenska synden”.

Regissören Maximilien Van Aertryck har siktet inställt på överraskande nya vinklar.
Regissören Maximilien Van Aertryck har siktet inställt på överraskande nya vinklar. Bild: Bild: Plattform produktion

Maximilien Van Aertryck

Regissör, filmklippare och producent, 28 år

Född och uppvuxen i Paris, efter sex år i Tyskland, kom Max till Sverige där han hann bo i Stockholm och Umeå innan han slog sig ner i Göteborg och inledde ett samarbete med Axel Danielsson på filmbolaget Plattform. Tillsammans har de gjort en rad kortfilmer som sticker ut, bland dem Extramaterial (2015), Punkt 9: Val av andre vice talman (2015) och Studio 5 (2017). Hopptornet, inspelad på Valhallabadet i Göteborg, blev årets virala succé sedan kortfilmen plockades upp av New York Times efter filmfestivalen i Sundance. I vår kan den vinna en Oscar. Samtidigt smider Maximilien Van Aertryck nya spännande filmplaner inför 2018.

ANNONS
Halima Handulleh är aktuell med sin starka examensfilm Disco från regi-linjen på Valand.
Halima Handulleh är aktuell med sin starka examensfilm Disco från regi-linjen på Valand. Bild: Bild: Klyftan

Halima Handulleh

Filmare och regissör, 29 år

Halima föddes i Kismayo, Somalia och kom till Sverige 1990. Hen visade film på Göteborgs filmfestival första gången 2014. I "Skolgården" ser vi en ung flicka som blir utsatt för skolkamraternas påträngande nyfikenhet på grund av sin hudfärg, Sedan dess har hen studerat filmisk gestaltning på Akademin Valand Film och föreläst om representation och brist på densamma inom svensk film. Nya kortfilmen Disco, som har en väldigt fin ton, har plockats upp av CinemAfrica under rubriken "Young, gifted and afro-swedish".

Bild: Linn Fredlund

Pauline Hansson

Castare, 27 år

Stjärncastaren från Göteborg som bland annat jobbat med Ruben Östlunds Golden globe-nominerade The Square, Peter Grönlunds Guldbaggevinnande Tjuvheder och kommande film Goliath. Just nu jobbar hon med delar av Roy Anderssons kommande film, men vem vet vad nästa steg kan vara! Helt klart en av stans viktigare filmdoldisar.

Litteratur

Nino Mick.
Nino Mick. Bild: Nadim Elazzeh

Nino Mick

Den hyllade och prisade estradpoeten Nino Mick debuterar som författare. I början av januari kommer diktsviten Tjugofemtusen kilometer nervtrådar ut på Norstedts förlag. Och den 27-årige poeten har redan nya böcker på gång. Nästa projekt är en bok om den svenska tändsticksbranschen i slutet på 1800-talet.

Rasha Alqasim
Rasha Alqasim Bild: Sannah Kvist

Rasha Alqasim

Rasha Alqasim är poet och journalist, född i Samarra, Irak, 1989 men bor i Göteborg sen 2014. Hon debuterade i år med diktsamlingen Jag matar kriget med dem jag älskar, en poetisk ögonvittnesskildring som Sydsvenskans kritiker beskrev som ett litterärt mausoleum över det liv som förlorats i Irakkriget. Men Alqasim fångar också känslan av att vara fånge i sitt eget hem och att vilja bryta sig fri.

ANNONS
Bild: Förlaget

Adrian Perera

Finlandssvensk poet och journalist bosatt i Lunden som debuterade med diktsamlingen White Monkey på finlandssvenska Förlaget, där ramberättelsen utgörs av en journalist som ställer dumma frågor till en poet. Men det var med essän “Att vilja fly sin egen hud” som han skrev efter bokmässan för finska huvudstadsbladet i Göteborg som Perera hamnade på vår radar.

Konst och design

Lina Wilckens, masterstudent i Business & Design fick årets Michael Treschow-stipendium på 100 000 kronor.
Lina Wilckens, masterstudent i Business & Design fick årets Michael Treschow-stipendium på 100 000 kronor. Bild: Thomas Johansson

Lina Wilckens,

Designstudent, 24 år.

Lina Wilckens tilldelades i december året Michael Treschow-stipendium för sitt modiga och samhällskritiska förhållningssätt till design. Hon är masterstudent i Business och design vid Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, i Göteborg. I våras tog hon sin kandidatexamen i industridesign vid Konstfack i Stockholm, där hennes nyskapande gynstol väckte stor uppmärksamhet vid examensutställningen.

GBG Rain

Majli Af Ekenstam, 34 år. Karin Hedlund, 34 år.

GBG Rain är samarbete mellan textilkonstnären Majli Af Ekenstam och arkitekten Karin Hedlund. Tillsammans med Göteborgs Stad ska de skapa ett interaktivt regnskydd/skulptur i fiberoptik som ändrar mönster och färg när det regnar. Detta som ett välbehövligt steg till att göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar.

Bild: Ammeli Engström

Ammeli Engström

Smyckekonstnär, 34 år.

Ammeli Engström examinerades från HDK våren 2017 och har redan hunnit med två soloutställningar i Sverige. I samband utställningen på Four i Göteborg hörde flera av de mest framstående internationella smyckekonstgalleristerna av sig för att komma i kontakt med konstnären. Inspirerad av rep, vävar och korgar gör Ammeli Engström sina vävar och slår sina rep av tunna band av finsilver.

ANNONS
Louise Linderoth har startat klädmärket Non Asscrack som riktar sig till personer som sitter i rullstol eller som sitter mycket på jobbet. Nu ska hon vara med och visa sin jeanskollektion under modemässan i Stockholm.
Louise Linderoth har startat klädmärket Non Asscrack som riktar sig till personer som sitter i rullstol eller som sitter mycket på jobbet. Nu ska hon vara med och visa sin jeanskollektion under modemässan i Stockholm. Bild: Jonas Lindstedt

Louise Linderoth

Modedesigner, 24 år.

Kläder ska vara roliga och sitta snyggt även om du är rullstolsburen. Louise Linderoth vill bredda synen på vad mode är. När hon tog examen i modedesign vid Textilhögskolan i Borås 2017 visade hon upp sin avgångskollektion i jeansmode som sedan fått stor uppmärksamhet vid Stockholm Fashion Week och blivit hyllad i legendariska modemagasinet Vogue: "Kanske den mest inspirerande kollektionen". Nu blir hennes idéer verklighet. I samarbete med ett jeansföretag från Göteborg lanseras i början av 2018 jeans designade av Louise.

Humor

Trollkarlen mm Isidor Olsbjörk, en av våra Talanger 2018.
Trollkarlen mm Isidor Olsbjörk, en av våra Talanger 2018. Bild: Thomas Johansson

Isidor Olsbjörk

Trollkarl, 20 år.

Under 2017 avancerade Isidor Olsbjörk från att trolla och skoja på företagsgig till att sätta upp den egna föreställningen ”Isidor presenterar kärleken”. Med ett eget och uppriktigt sätt att kombinera humor och trolleri kommer en av Sveriges största trolleritalanger att vara ett nöje att räkna med över lång tid framöver.

Tina Bergérus

Komiker, 27 år

Tina Bergérus har podden Den här dagen, hemsidan denfulle.se och gör standup överallt. Hon är kungen av självutlämnande mörk comedy och trots att hon har hållit på i några år tror vi är 2018 är året där fler kommer att förstå hur bra hon är!

Marcus Thapper, John Gillberg och Isidor Olsbjörk.
Marcus Thapper, John Gillberg och Isidor Olsbjörk. Bild: Oliver Lindqvist

John Gillberg,

Komiker,

En en av grundarna till Göteborgs mest populära stand up-klubb för tillfället: Pandora, som i princip varit fullsmockad sedan första datumet. Han är lång, lugn och asrolig. Det man alltid ville ha: en Björn Gustafsson med bra skämt. 2018 tror vi att han tar steget ur Göteborg och tar en plats i Sveriges humorhjärta.

ANNONS
Albin Olsson
Albin Olsson Bild: David Moller

Albin Olsson

Komiker, 31 år.

Albin Olsson är komikern från Kungälv som så många andra blivit större när han flyttade från Göteborg till Stockholm. Där har han teamat ihop sig med stora namn som Simon Gärdenfors och David Sundin, startat egna standupklubbar och blivit något av ett podcastfenomen för sin medverkan i podden Specialisterna. Med sin stabila plattform är han under 2018 redo att hoppa på raketen och skjuta sig upp bland humorhimlens stora.

ANNONS