Victoria Greve.
Victoria Greve.

Zombierna lär oss att förstå klimatkatastrofen

Victoria Greve om varför det krävs ett gäng odöda för att förstå vidden av klimatkatastrofen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En Stenafärja har kantrat in i Röda sten. Passagerarna som befann sig ombord när katastrofen inträffade har vågat sig i land och säkrat Sockerbruket, Waterfront hotel och Älvsborgs fästning. Röda sten är en utpost i en i övrigt kaotisk värld plågad av aggressiva odöda.

Det här är premisserna för Red Markets – ett amerikanskt rollspel om överlevnad efter zombieapokalypsen som släpptes förra året. Vilket i min spelgrupps tappning har förlagts till Göteborg någon gång omkring 2035. I ett av våra första speltillfällen återupprättade vi internet-uppkopplingen i stan genom att placera en stark router högst upp på Läppstiftet.

ANNONS

LÄS MER: Forskare – tiden är på väg att rinna ut

Årstiderna är satta ur spel och nyckfulla oväder plågar kontinenten. Staten har kollapsat. I dess ställe har ett klansamhälle (under ledning av en auktoritär dagmamma från Gråbo) uppstått, där all säkerhet utgår från gruppen. Spelarna är en grupp småföretagare som jobbar kontrakt för kontrakt på en oreglerad marknad.

Målet är att med risk för eget liv och hälsa försörja sina nära och kära genom att sälja de knappa resurserna som kan bärgas ur förödelsen. Och att så småningom ta sig till civilisationen i Stockholm.

Det kan vara den bästa gestaltning jag har tagit del av för hur livet efter klimatkatastrofen kan komma att te sig.

LÄS MER:Istället för löften - bingo

Den omtalade filosofen Clive Hamilton beskriver i Den trotsiga jorden hur de stora berättelserna om mänskligheten hittills har handlat om framstegen: hur vi som art gradvis fått det allt bättre och genom innovationer lyfts ur fattigdom och nöd. Människan är mäktig nog att rubba jordens utveckling men paradoxalt nog till synes oförmögen till självreglering. Kanske är det därför vi fortsätter att ignorera larmrapporterna om klimatet som avlöser varandra.

På hundra år håller vi på att genomföra en klimatförändring som är lika stor som när man går från istid till icke-istid. Orden är klimatforskaren Christian Azars när han beskriver den enorma klimatförändring jorden står inför i GP (4/11).

ANNONS

LÄS MER:Horace Engdahl pekar på den verkliga skandalen

För att lyckas med målet om 1,5 graders uppvärmning krävs radikala förändringar av aldrig tidigare skådad skala och takt, enligt den färska specialrapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Men om alla länderna i Parisavtalet genomför de klimatåtgärder de åtagit sig pekar allt mot att vi kommer att nå 3 graders uppvärmning till år 2100. Blir det så kommer korallreven vara utplånade, havsytan stiga med 50 centimeter och skördarna ha minskat med 35 procent globalt, samtidigt som jordens befolkning väntas nå tio miljarder år 2050. Epidemier och sjukdomar som malaria och dengue-feber kommer att bli vanligare och därmed spridas lättare.

LÄS MER:Modigt överdramatiskt om unga män

I andra delar av världen är katastrofen visserligen redan här. Där behövs inte zombies för att förstå allvaret. Snart kommer inte vi heller behöva det.

ANNONS