Vill man verkligen …vara på Grand Hotel?

Grand Hotels ledning ångrar att de lät Sverigedemokraterna ha sin tillställning där. Men vad är det de ångrar, undrar America Vera-Zavala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ordföranden för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Tobias Andersson, hälsade gästerna på Grand Hotel: Jag borde egentligen inte välkomna ytterligare utlänningar till mitt land i det här läget men idag är det välmotiverat.

Listan är lång på dem som applåderade, publiken bestod bland annat av ledaren för det belgiska Folkets parti som i ett tal sagt att ”flyktinginvandring kommer leda till inbördeskrig” och Ukip-politikern som sagt att migranter i Calais är våldtäktsmän och terrorister. Hertiginnan von Storch som krävt att tyska polisen ska få använda vapen mot kvinnor och barn som olagligt tar sig in i Tyskland fick förhinder men skickade vänligt nog en ersättare.

ANNONS

Den svenska Nobelkommittén har varit den enda viktiga institution som haft ryggrad nog att utesluta Sverigedemokraterna. År efter år ser partiledare Åkesson och de andra grabbarna sitt parti och dess extrema åsikter normaliseras och accepteras i finrum efter finrum men år efter år förvägras han fortfarande också dinera i Stockholms stadshus och fira Nobelpristagarna. Det är denna skymf som ligger till grund för tillställningen på Grand Hotel.

I huvudstadens emblematiska hotell skulle de nu återskapa det de fråntagits. De skulle själva dela ut ett pris och ha en egen Nobelfest. Det var detta Grand Hotel lånade sig till, sitt namn, sitt rykte och sitt anseende. Och när nu ”marknaden” straffar dem i efterhand så stänger de möjligheten att betygsätta det anrika hotellet och gråter ut i media.

De ångrar sig.

Men vad de ångrar är otydligt. Och det är en ånger utan konsekvens.

För med ångern kommer inget löfte om en gratistillställning i anti-rasismens namn, eller en donation i samma nivå som inkomsterna från högerextremisterna. Det är ingen ånger utan ett försök att blidka den marknad som nu vänt sig mot dem. Det var Metro Mode som startade trenden. Tydligt skrev redaktören att de inte vill vistas under samma tak som sverigedemokrater och högerextremister från hela Europa.

ANNONS

Snart ska en annan stor fest hållas på Grand Hotel: utdelningen av Stora journalistpriset. På listan där står många som dagligen blir hotade av just högerextremister. Vill man verkligen vara på Grand Hotel denna höst? Självklart borde nu organisatörerna organisera om. Inte vill väl de stå med klirrande champagneglas där extremhögern nyss firat en av sina största propagandasegrar?

ANNONS