Ett 40-tal författare kommer att intervjuas i GP:s monter på Bokmässan där programmet avslutas med ett stort boklotteri på söndag 16.00.
Ett 40-tal författare kommer att intervjuas i GP:s monter på Bokmässan där programmet avslutas med ett stort boklotteri på söndag 16.00.

Välkommen till GP på Bokmässan i Göteborg

I börjar årets bokfest i Göteborg. Men Bokmässan är också en plats för allvarliga samtal. Välkommen till GP:s monter G01:25, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

ANNONS

Det är för att Bokmässan är i Göteborg som den är så bra. De flesta författarna bor i Stockholm. De flesta förlagsmänniskorna bor i Stockholm. Hade också Bokmässan varit i Stockholm hade de åkt hem varje dag för att handla mat, lägga barn, klippa gräs, jobba. Här stannar de upp och hinner på ett annat sätt umgås med kollegor, arbetskamrater, läsare.

Och vi läsare är många, Stadsbiblioteken i Göteborg har över fyra miljoner besök varje år. Varje dag året om kommer det ut 30 nya böcker i Sverige. Bokmässan har under sina fyra dagar 100 000 besökare. Vilken annan fritidsaktivitet har sådana siffror?

ANNONS

Läsning kan dessutom utföras var som helst, är billigt (om man lånar böckerna på biblioteket) och kan samla väldigt många utövare på samma plats utan att polisen behöver komma för att några vill slåss.

Den som läser skönlitteratur får ett rikare språk. Läsningen kan ge mer kunskap om ett land än många guideböcker ger tillsammans. Och den som inte vill skaffa sig en historiebok för att lära sig något om 1900-talet kan istället läsa Jan Guillous nu sex böcker långa romanserie om samma sekel (även om han hittills bara hunnit till 50-talet).

Men Bokmässan i Göteborg är mer än böcker: Här finns tid och plats för andra slags samtal. Om författare och journalister som sitter fängslade för sina åsikters skull. Om bloggare som har dömts till tusen piskrapp för att ha kritiserat regimen i sitt land. Om göteborgaren Dawit Isaak som i morgon, fredag, har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i 15 år. Då, 2001, var han 37 år, mitt i livet. Vem är han idag efter så många år i ett av världens mest vidriga fängelser?

Stöd för Dawit Isaak

Stödet för Dawit Isaak kommer inte bara att höras på Bokmässan i Göteborg och på Sergels torg i Stockholm. I morgon kommer Öis att manifestera för Dawit under sin hemmamatch på gamla Ullevi och Örgryte handboll spelar med Dawit på sina tröjor.

ANNONS

Att åter ha Yttrandefrihet som tema för årets Bokmässa var ett bra och viktigt val, även om de ansvariga inte själva klarade av att leva upp till sitt vackra budskap. Återstår att se hur mycket mässans hattande fram och tillbaka med Nya Tiders medverkan skadat evenemanget nu och på sikt. Kan mässans seminarium på söndag om sitt eget agerande återge tron på att det ändå finns en moralisk ryggrad vid Korsvägen?

Det vore synd om mässan inte lyckades återupprätta sin förlorade heder, för mötesplatser som mässan behövs. Fotbolls- och hockeyfansen har ju ett par sådana i veckan året om.

I GP:s monter är det fullt program i fyra dagar och vi avslutar med ett stort boklotteri på söndag klockan 16 där våra besökare har chansen att vinna böcker av de uppåt 40 författare som medverkar i vår monter. Kom och hälsa på oss i monter G01:25. Och stanna kvar till vår roliga avslutning!

ANNONS