Louis Tomlinson och Harry Styles var frontfigurerna i brittiska pojkbandet One Direction.
Louis Tomlinson och Harry Styles var frontfigurerna i brittiska pojkbandet One Direction. Bild: Matt Sayles

Joanna Górecka: Under mitt missfall lyssnade jag på One Direction

Spotify Wrapped-listorna berättar för oss vilka vi var under året som gick. Joanna Górecka genomgick ett tre månader långt missfall och förlorade sig i One Direction medan vården vände ryggen till.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Spotify Wrapped-veckan är här, Spotifys årliga summering av dina gärningar och underlåtelser. Det är väldigt stämningsfullt, skrytets non plus ultra men också veckan när alla skriver att de kommer att tejpa igen sina dörrar och stoppa huvudet i ugnen om de ser en enda Spotify Wrapped till i sitt flöde. Men det är en del av samhällskontraktet. Så är världen nu, julen börjar i oktober, årssummeringarna i november. Och ingen berättar för oss vilka vi har varit under året som miljardären Daniel Ek.

Nu får vi reda på vad vi lyssnade på och vad det avslöjar om oss. Genom äggflation (Vasas flora och fauna), ufo-skandalen i USA (Vasas flora och fauna) och de där veckorna när det var globalt värmerekord men av någon anledning pisskallt i Sverige (Franska Trion). Flytt (Vasas flora och fauna) eller ett tre månader långt missfall (One Direction).

ANNONS

Jo, under 2023 fick jag erfara att när ett blivande barn dör i magen i vecka 11 så kan man skickas hem från sjukhuset med sex cytotec, en morfintablett och orden: ring om du får en infektion eller feber, vi bokar inte in någon uppföljning för det brukar ”gå bra”, och om du ändå försöker boka in en uppföljning så får du inte komma, såvida du inte är döende redan.

Så, när det har gått några månader, kanske det visar sig att det inte alls ”gick bra”

Det här kan vara någonting som ger utslag på ens Spotify Wrapped. För medan man väntar på att det ska ”gå bra” eller på att få en infektion eller feber, kan man förkovra sig i konspirationsteorin Larry (att Harry Styles i hemlighet är gift med Louis Tomlinson, kontakta mig om du vill ha bevis, det är en kulle jag är redo att dö på). Och så lyssnar man maniskt på OD-låtar, letar efter hemliga meddelanden från de förmodade makarna, men ärligt talat är det tydligare på artisternas soloplattor (jag säger bara ”Habits”).

Så, när det har gått några månader, kanske det visar sig att det inte alls ”gick bra” och du måste upprepa medicinska behandlingar om och om igen, tills våren blivit till höst och missfallet har pågått en tredjedel av året. Då är du halvvägs genom albumet ”Harrys house” och genom din Lützen-dimma av död och förruttnelse har du möblerat om miljardären Daniel Eks scrap book om ditt personal brand. Din favoritlåt är nu ”No control” av One Direction.

ANNONS

Man knackar sig ur, det brukar man göra.

Men om graviditeten inte går i mål så kan man få klösa på stängda dörrar

Sen, vid slutet av året (eller ja, redan i november), när man klampar genom lervälling, kommer en påminnelse från Spotifys glaskulefolk. Ett bokslut med dansande glada tårtbitar som berättar om vilka konspirationsteorier som håller oss flytande, eller i alla fall mig. En påminnelse om vad man har lyssnat på och vad man har lärt sig.

Jag har lyssnat på Vasas flora och fauna och One Direction.

Jag har lärt mig att man är väldigt omhuldad som gravid i Sverige med täta kontroller av blod och vikt och socker i urinen men om graviditeten inte går i mål så kan man få klösa på stängda dörrar, kanske med ett lik i magen. Sen kommer en faktura också.

(Och jag har lärt mig att Harry och Louis kommunicerar med oss genom blåa och gröna accessoarer och siffran 28.)

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vacker hud får oss att tappa huvudet

LÄS MER:Årets julklapp är en bakslug personlighetsstörning

LÄS MER:Jag orkar inte med en enda girlboss till

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS