Tanken att det egentligen är okej att ta emot stora belopp utan att redovisa från vem pengarna kommer ifrån är spridd över hela Helgeandsholmen, skriver Björn Werner.
Tanken att det egentligen är okej att ta emot stora belopp utan att redovisa från vem pengarna kommer ifrån är spridd över hela Helgeandsholmen, skriver Björn Werner. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Björn Werner: TV4:s granskning får mig att vilja rösta blankt

Politikernas försök att kringgå lagstiftning som förbjuder anonyma donationer slår rakt mot förtroendet för demokratin, skriver GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

“Nej, nu röstar jag fan blankt” säger jag uppbragt till min flickvän efter att ha sett Kalla Faktas granskning (18/8).

Det kommer jag inte att göra. Men jag blir inte förvånad om en och annan nu stannar hemma på soffan i ren protest. Tröttheten inför vår sorgliga samling partier är ju redan stor nog som den är. Som Jonas Gardell nyligen mustigt beskrev i Expressen är årets valrörelse en sorgligare och mer oinspirerad historia än på mycket länge (18/8).

Och det är alltså vad partierna vill visa upp.

Nu detta. TV4 avslöjar med dold kamera och hemliga inspelningar att en majoritet av riksdagens partier försöker kringgå lagstiftning som förbjuder anonyma donationer över 24.000 kronor. En anonym miljon kronor in i partikassan smakar för gott för att tacka nej till – även om det strider mot lagen.

ANNONS

Att Sverigedemokraterna inte skäms för sig när de föreslår kreativa bulvanlösningar är en sak. Men att Sossarna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna alla anstränger sig för att kringgå lagen som är instiftad för att motverka korruption? Det är inte bara osnyggt. Det är farligt. Det slår nämligen rakt mot förtroendet för demokratin.

För att ändra den rötan räcker det inte att sparka några ekonomiansvariga.

Det är annars inte ett problem i Sverige. Valdeltagandet är alltid högt. Våra institutioner fungerar. Känslan av att det går att lita på våra politiker är stor. Svensk demokrati är rentav världskänd för att vara en av de minst korrupta i världen. De anonyma donationerna som Riksdagen satte stopp för så sent som 2018 var en av ett fåtal uppenbara brister i systemet som nu äntligen lappats igen.

Huvuden på syndabockar rullar nu ut ur partierna – utom förstås från Sverigedemokraterna som i sin sedvanliga arrogans inför politikens spelregler lagt fram att de inte kommer agera över huvud taget.

På ett sätt är det ärligare. Det är ju uppenbart för alla att detta är en politisk kultur som sträcker sig utanför enskilda partier. Tanken att det egentligen är okej att ta emot stora belopp utan att redovisa från vem pengarna kommer är spridd över hela Helgeandsholmen. För att ändra den rötan räcker det inte att sparka några ekonomiansvariga. Det krävs att man tänker om helt.

ANNONS

LÄS MER:Dags för svenska författare att göra litterär värnplikt

LÄS MER:SD försöker mörka resultaten i sin egen vitbok

LÄS MER:Sveriges Nato-inträde är som en solkig svensexa

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS