Vad händer när ”Sveriges roligaste detektiver” utmanar varandra om att bli årets mästerdetektiv? Tja ... ingenting värt att titta på i alla fall. De medverkande i SVT:s nya söndagsunderhållning ”Detektiverna” är: Anis Don Demina, Morgan Alling, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Arantxa Alvarez, Nassim Al Fakir, Nisse Hallberg och Sussie Eriksson.
Vad händer när ”Sveriges roligaste detektiver” utmanar varandra om att bli årets mästerdetektiv? Tja ... ingenting värt att titta på i alla fall. De medverkande i SVT:s nya söndagsunderhållning ”Detektiverna” är: Anis Don Demina, Morgan Alling, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Arantxa Alvarez, Nassim Al Fakir, Nisse Hallberg och Sussie Eriksson. Bild: Janne Danielsson

Jan Andersson: SVT har ersatt ”Bäst i test” med ett bedrövligt plagiat

Ett år har gått sedan TV4 snodde åt sig ”Bäst i test”. Tror ni SVT har använt den här tiden för att skapa ett originellt, vasst och underhållande tv-program? Då tror ni nog på Snömannen också ...

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Förra året blev SVT av med ”Bäst i test”. Detta fick programdirektör Eva Beckman att bli alldeles ”svart i själen, ursinnig och rosenrasande” som hon sade till Expressen.

Men det var ingen på SVT som hade glömt programmet på bussen eller supit bort det på krogen – då hade man kunnat förstå denna heliga vrede – det var helt enkelt så att TV4 erbjöd de brittiska rättighetshavarna mer pengar än vad SVT tyckte sig ha råd med och övertog därmed programmet.

Detta system kallas kapitalism, vilket tycks nytt och lite omskakade även för Expressen som valde att backa Beckman genom att beteckna TV4:s agerande som ”ett svek”. Lite oklart mot vem.

ANNONS

Nå. Det här var alltså för ett år sedan. Tretton månader för att vara exakt. Det är så lång tid som SVT haft på sig att skaka fram ett nytt program som kan 1) erbjuda tittarna vettig och rolig helgunderhållning, 2) fylla tomrummet efter ”Bäst i test” och 3) göra sin programdirektör lite mindre svart i själen.

Efter att ha vandrat runt likt professor Balthazar och funderat, fnulat och fixat spottade SVT till slut ur sig ”Detektiverna” – ett lekprogram så närbesläktat med ”Bäst i test” att det känns incestuöst. Man kan nästan höra banjon. Som tittare drabbas man av förvåning, rodnad och svår sekundärskam. I den ordningen.

Men något säger mig att SVT:s nya helgunderhållning ändå har lindrat Eva Beckmans saknad och drivit mörkret ur hennes själ. För om hon kisar mot tv:n med rosafärgade glasögon och verkligen verkligen vill, då ser det nästan ut som ”Bäst i test”. Däremot har SVT gått bet på sina två första punkter. Rätt rejält dessutom.

Det är rörigt, märkligt och själsdödande. Det är som att titta på nycirkus. Man vill bara somna in.

”Detektiverna” är varken vettigt eller roligt, det är debil tv-underhållning av värsta sort. Det är sex jobbiga kändisar som alla varit med i ”Bäst i test” som under ledning av en sjunde jobbig kändis (som också varit med i ”Bäst i test”) ska genomföra ett par lagom komplicerade uppdrag på tid.

ANNONS

I stället för att lägga ”Bäst i test” bakom sig satsar alltså SVT på att göra en egen lågprisversion av samma program och med samma människor. Hur detta fungerar? Det fungerar som när mamma sydde Levisjeans till mig. Inget vidare.

De klär ut sig, luktar i mikrougnar, kastar upp något i ett träd, äter en banan, meckar sig en redig ... nej, det sista stämmer inte. Tror jag. Det är rörigt, märkligt och själsdödande. Det är som att titta på nycirkus. Man vill bara somna in.

Och nej, det här hopplösa programmet fyller heller inte något tomrum för tittarna. Av orsaker jag radat upp har ju programmet knappt några sådana.

Det är säkert orättvist att jämföra ”Bäst i tests” fredagssiffror från de senaste åren (ofta runt två miljoner tittare) med ”Detektiverna” som sänds på söndagskvällar. Men jag gör det ändå. För siffrorna är också symptomatiska och rätt talande. Det går nämligen inget vidare för det här programmet.

Första avsnittet hade 560 000 tittare. Det är visserligen bättre än SVT:s nyheter på finska och samiska men bara en tredjedel av söndagsklassikern ”Mästarnas mästare”. Andra avsnittet hade 379 000 tittare. Det är ... well, sämre än ”Landet runt”.

Men det är i nivå med TV4:s tidiga väderprognos, den som sänds i svinottan och som redan förra veckan kunde slå fast det vi alla nu ser – det har börjat mulna för Eva Beckman igen.

ANNONS

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Bäckström” – TV4 Play

LÄS MER:USA vid avgrunden – då står inbördeskriget i fokus

LÄS MER:Netflix bestämmer hur mycket du får läsa i GP

LÄS MER:Så funkar ”Herr Talman”– bakom kamerorna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS