Svenska nyheter-sången är det bästa SVT gjort för debatten

Att få med Chang Frick och Hanif Bali såväl som Peter Wolodarski och Göran Greider är en lyckad balansakt. Det menar Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

“Jag avskyr dig, har blott förakt för allt du tror på”, sjöng DN:s, SVT:s chefredaktörer både tillsammans och till några av internets mest kontroversiella röster: Chang Frick, Hanif Bali och Jens Ganman.

Och ingen reagerade negativt. Nej, istället jubel, applåder, skratt! Haha, de hatar varandra!

Är detta beviset på att falsk balans är den enda rätta balansen?

Det ska alltså tydliggöras att allt detta skedde under humorns flagg, i SVT:s satirprogram Svenska nyheter. Och det ska också tydliggöras att det var roligt, vågat – unikt! Efter en monolog om politisering spelade programledaren Kristoffer Appelquist upp ett klipp där de lyckats få några av Sveriges både största och mest kontroversiella tyckare att ställa upp tillsammans – i sång! Från sin respektive diken sände Peter Wolodarski, Janne Josefsson, Ann Heberlein och Jens Ganman video där de tog ton till en låttext om nepotism, världsfrånvändhet och hat.

ANNONS

Det var djärvt, till den grad att många trodde att det var fejk; datoriserade ansikten och röster – för inte kan de medverkande ha ställt upp? Men jo, varje tyckare hade ställt upp. Visade självdistans kring sin egen roll i den nya tyckonomin.

Otroligt. Dels att de gjorde det, men också att alla tycks ha förstått humorn.

För första gången på jag vet inte hur länge kunde vi skratta tillsammans.

För inte en enda person tycks ha rasat! Alla älskar Dagens nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, för att han med sådan självdistans kunde skoja om den uppskruvade tonen mellan meningsmotståndare. Här fanns inga problem i att han ställde upp på hatsång med med SD-tidningens chefredaktör, Dick Erixon, eller vara med i video där Nyheter idags chefredaktör (som nekats inträde i publicistklubben) Chang Frick visar rumpan. Allt detta i en tid där man kan bli hängd i offentligheten av att bara använda fel ord!

Och jag tänker att det handlar om att inget dike kände sig förbigånget. Varken höger vänster, GAL eller TAN. Alla fick vara med och skoja och skojas med.

Det talas ibland om falsk balans. Att en debatt om vaccin inte får faktisk balans, bara för att både en forskare och en vaccinförnekare bjuds in till samtalet.

Men kanske har Svenska nyheter lyckats hitta en ny dimension i denna balansakt. Balansen var kanske falsk, men för första gången på jag vet inte hur länge kunde vi skratta tillsammans. Skratten ekade mellan de allt djupare grävda politiska diken. Förbrödring uppstod. Det kändes rätt, bra – roligt!

ANNONS

Vi letade oss upp ur skyttegravar, möttes på mitten, fick ögonkontakt, tog i hand och skrattade. Tillsammans. Det är det bästa SVT gjort för debatten på decennier.

Läs mer av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:"Min familj har börjat fnissa om myntinkast"

LÄS MER:Amazons miss visar hur extremt lite Sverige betyder

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS