I senaste säsongen av ”The Kardashians” läggs det nyförlösta surrogatbarnet på Khloés bröst. Barnet har burits av en surrogatmamma. Det påminner om att surrogatindustrin måste bryta mot naturens lagar för att generera vinst, skriver Emilie Roslund.
I senaste säsongen av ”The Kardashians” läggs det nyförlösta surrogatbarnet på Khloés bröst. Barnet har burits av en surrogatmamma. Det påminner om att surrogatindustrin måste bryta mot naturens lagar för att generera vinst, skriver Emilie Roslund. Bild: Evan Agostini

Emilie Roslund: Surrogatbarnet på Khloé Kardashians bröst osar ”The Handmaid's Tale”

I senaste säsongen av ”The Kardashians” läggs ett nyförlöst barn på Khloés bröst – trots att det inte är hon själv som burit det. Det är en märklig scen, som påminner om att surrogatindustrin måste bryta mot naturens lagar för att generera vinst, skriver Emilie Roslund.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När en surrogatmamma i Georgien eller Ukraina precis har fött får hon inte hålla i barnet. Det räknas som ett kontraktsbrott enligt agenturen som anlitat henne. Förbudet har sina anledningar; av erfarenhet vet man att en nyförlöst surrogatmamma som exempelvis fått ha sitt barn på bröstet kan innebära en krångligare överlämning.

Hur villkoren ser ut i USA har jag ingen aning om men det andas samma upplägg när jag tittar på nya säsongen av ”The Kardashians”. I första avsnittet av säsong två får tittarna en kort inblick i systern Khloés väntan på sitt andra barn. Den här gången är det dock inte hon själv som bär det. Tillsammans med sin numera ex-pojkvän har Khloé anlitat en kvinna som ska agera surrogatmamma då hon själv inte vill belasta sin kropp med ytterligare en graviditet.

ANNONS

Det är ett brott mot naturens lagar och den process som i alla andra fall inte får störas.

Kameran sveper över förlossningssalen när det första avsnittet börjar lida mot sitt slut. Nere vid sängens fotända sitter Khloé på en stol och gömmer sitt ansikte i händerna av stundens nervositet. Krysta! Hörs en barnmorska ropa. Den anonyma kvinnan, dold från kamerans objektiv, tar ett nytt andetag och pressar vidare. Ett huvud kommer ut, sedan en kropp. På sängen bredvid har Khloé satt sig tillrätta och knäppt upp sin skjorta.

Den nyfödda viras in i filtar och läggs sedan på hennes bröst.

Det är en märklig syn. En scen som man aldrig annars möter, med undantag från i serien ”The Handmaid’s tale”. Precis som fruarna i Gilead tar även familjen Kardashian sig an ett skådespel där Khloé behandlas som om hon vore den nyförlösta mamman. Hon har till och med fått en bricka med tilltugg på sängbordet.

Allt känns, och är, onaturligt. Ett surrogatmödraskap kan trots allt aldrig vara något annat än just det, vilket båda serierna skildrar väl. Det är ett brott mot naturens lagar och den process som i alla andra fall inte får störas. Som gravid och nybliven förälder möts man av det budskapet hela tiden. Om hur mamma och barn är enade, inte från födseln utan från celldelningens början.

ANNONS

Man kan därför förstå surrogatagenturernas resonemang. När ett barn läggs på bröstet frigörs oxytocin hos den nyförlösta mamman. Oxytocinet i sin tur sätter igång mjölkproduktionen och öppnar upp för anknytning mellan mor och barn. Det är såklart något man vill undvika när det finns ekonomiska intressen inblandade. Biologiskt krångel genererar ingen profit.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Riktiga kvinnor offrar sig för släktets fortlevnad

LÄS MER:Får det lov att vara en moderat som surrogat?

LÄS MER:Vi kvinnor borde låta män lösa sina problem själva

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS