Maria Domellöf-Wik: Storslam för ”Triangle of sadness” på Guldbaggegalan

Juryn gick på Cannes-linjen och fullständigt kräktes Guldbaggar över Ruben Östlund och ”Triangle of sadness”. Tarik Saleh fick nöja sig med manuspriset för ”Boy from heaven”. Att dubbelt nominerade scenografen Josefin Åsberg blev helt utan pris var galans största skandal.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under måndagskvällen var det glitter, glamour och uppsluppen stämning på Cirkus i Stockholm. Årets branschfest för svensk film – med vad som kan vara filmvärldens märkligaste statyett: ett 1,2 kilo tungt fantasidjur, en guldbagge gjort av koppar – lockade kändisar till röda mattan. Covidtest med provtagning i näsan och en meters avstånd var nu ett minne blott.

Parisa Amiri ledde tillställningen, med sina småputtriga paus-inslag. Bland dem hyllningen till Sven-Bertil Taube, artister som Helen Sjöholm, Anna Stadling och Albin Lee Meldau på scenen och ett smakprov ur China teaterns musikalversion av filmen ”The bodyguard”.

Årets vinnare var tveklöst Cannes-favoriten ”Triangle of sadness” – Ruben Östlunds svarta satir. Även Guldbaggejuryn föll pladask för det burleska klassdramat och delade ut storslam: sex priser. Bland annat för bästa film, bästa regi och bästa biroller till filippinska Dolly de Leon och dansk-kroatiske Zlatko Burić. Den sistnämnde kommer snart till Göteborgs filmfestival för att berätta mer om sin insats som den excentriske gödsel-oligarken Dimitry.

ANNONS

Josefin Åsberg, en av Europas främsta scenografer, var dubbelt nominerad i kategorin ”Årets produktdesign”. Att hon inte fick pris för sin insats i visuellt briljanta ”Triangle of sadness”, är en gåta. Skandalöst. Inte heller belönades hon för sitt arbete med Björn Runges drama ”Bränn alla mina brev” – en av flera filmer juryn helt valde bort.

Förlorare på galan blev också Crazy pictures, kompisgänget bakom ”UFO Sweden”, som obegripligt nog blev brädade av actionäventyret ”Svart krabba” i kategorin ”visuella effekter”.

Tarik Salehs mäktiga spionthriller ”Boy from heaven” fick nyligen ta emot de svenska filmkritikernas Greta-pris för 2022 års bästa film. Dramat, som också utsågs till årets svenska Oscarsbidrag, blev trots sju nomineringar paradoxalt nog en av förlorarna på Guldbaggegalan. Där fick den nöja sig med pris för bästa manus. Samma slags pris som regissören tidigare fått ta emot i Cannes.

Att tonåriga Sigrid Johnson prisades för rollen i ”Comedy Queen” var en av galans höjdpunkter. Liksom att regissören bakom filmen: Sanna Lenken tilldelades årets Gullspira. Ett specialpris som sedan 2006 delas ut till någon som ”gjort enastående insatser inom svensk barnfilm”. Det gäller i allra högsta grad Sanna Lenken, som i starka filmer med unga huvudpersoner – som ”Comedy queen”, ”Min lilla syster”, ”Äta lunch” och ”Nattbarn” – blandat svärta och ångest med humor och det ömsint vardagliga.

ANNONS

88-årige Björn Gustafson fick kvällens längsta och varmaste applåd för sin hedersguldbagge. ”Tack alla, tack för allt!” sa en märkbart rörd skådespelare. ”Historjá – stygn för Sápmi” fick välförtjänt priset som bästa dokumentär. Hoppas att fler tack vare den kan få upp ögonen för den remarkabla konstnärinnan Britta Marakatt-Labba, som i över 40 år broderat samernas politiska historia. En sann rebell.

Fotbollsspelaren Granit Rushiti som porträtterade Zlatan i ”Jag är Zlatan” fick en Guldbagge direkt – för sin allra första insats framför kameran.

Guldbaggejuryn försökte i vanlig ordning sprida någon slags rättvis-glans över så många filmer som möjligt. Vilket såklart misslyckades när så många förgyllda baggar ändå gick till ”Triangle of sadness”. En film som väckt både beundran och avsmak. 24 januari avgörs om den också får tävla om en Oscar för bästa film.

LÄS MER:Från lek med dockskåp till hyllad scenograf

LÄS MER:Skrällarnas skräll när Ruben Östlund vinner Guldpalm – igen

LÄS MER:Britta Marakatt-Labba broderar samernas historia

LÄS MER:Tarik Saleh önskar att någon annan hade kunnat göra ”Boy from heaven”

Här är alla vinnarna på Guldbaggegalan 2023:

Bästa film:

”Triangle of sadness”

Bästa regi:

Ruben Östlund för ”Triangle of sadness”

Bästa manus:

Tarik Saleh för ”Boy from heaven”

Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare:

Sigrid Johnson för sin insats som Sasha i ”Comedy Queen”

Bästa manliga huvudrollsinnehavare:

Granit Rushiti för sin insats som Zlatan i ”Jag är Zlatan”

Bästa kvinnliga biroll:

Dolly de Leon för sin insats i ”Triangle of sadness”

Bästa manliga biroll:

Zlatko Burić för sin insats i ”Triangle of sadness”

Bästa dokumentär:

”Historjá – stygn för Sápmi” i regi av Thomas Jackson

Bästa kortfilm:

”Little to big” i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

Publikens pris:

”Feed” i regi av Johannes Persson

Gullspira:

Sanna Lenken

Hedersguldbagge:

Björn Gustafson känd för roller som Dynamit-Harry och drängen Alfred

Bästa klippning:

Åsa Mossberg och Line Schou för ”Döttrar”

Bästa foto:

Jonas Alarik för ”Svart krabba”

Bästa ljuddesign:

Ted Krotikiewski för ”All out heartbeats are connected through exploding stars”

Bästa originalmusik:

Eirik Havnes för ”Historjá – stygn för Sápmi”

Bästa visuella effekter:

Simon Sandin för ”Svart krabba”

Bästa kostymdesign:

Sofie Krunegård för ”Triangle of sadness”

Bästa produktdesign:

Linda Janson för ”Svart krabba”

Bästa maskdesign:

Stefanie Gredig för ”Triangle of sadness”

ANNONS