Sten Sjögren: Väljer att diskutera historiska detaljer

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under rubriken ”Bättre kan begäras av en ekonomijournalist” påstår Peter Hjörne att jag skulle ha levererat ”en bukett felaktigheter” när det gäller Stampens affärer. Vad som ingår i denna bukett är omöjligt att uttyda av Peter Hjörnes inlägg. Enda punkten där Hjörne blir konkret gäller prislappen på Centertidningar, som köptes 2005.

FAKTA ÄR ATT Stampen köpte Centertidningar via sitt dotterbolag mkt media för 1,8 miljarder kronor. Peter Hjörne påstår att Stampens del av köpeskillingen endast uppgick till 768 miljoner, beroende på att affären genomfördes tillsammans med tidningskoncernerna VLT i Västerås och Gävlebaserade Mittmedia.

ANNONS

PETER HJÖRNE GER därmed sken av att Stampen skulle ha stått för en mindre del av affären. Det han glömmer att berätta är att Stampen vid den tidpunkten var huvudägare i VLT där Stampens koncernchef Tomas Brunegård satt ordförande. Mittmedia, som stod för mindre än en femtedel av centertidningsaffären, var alltså den enda aktören utanför Stampensfären. I Stampens slutnota skulle man också kunna lägga till följdaffärer på i storleksordningen en halv miljard de påföljande åren. Den exakta prislappen är egentligen inte intressant men affären är en viktig förklaring till att Stampen idag är skuldsatt upp över öronen.

Peter Hjörne väljer dock att diskutera historiska detaljer i stället för de aktuella och brännande frågorna. Jag tror att läsarna hellre skulle ta del av vad han tänker om frågorna kring mediernas framtid och Stampens finansiering.

ANNONS