På Lindholmen passar Falu rödfärg fint

Ännu ett prisat hus har funnit sin plats på Lindholmen, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Här finns redan Gert Wingårdhs runda röda hus Kuggen som prisats på den internationella fastighetsmässan i Cannes. Här ska Nordens högsta skyskrapa Karlatornet placeras. Här finns Europas bäst designade bar. Och här finns nu även den byggnad som fått 2016 års rödfärgspris.

"Årets vinnare omdefinierar i ett slag allt vad slamfärgsfasader hittills varit. Bakom ett väderskyddande tunt glasskal glöder den rödfärgade träfasaden i solljuset och låter spjutspetsteknologi möta stugromantik i skön förening", tyckte juryn och gav priset till Semcons huvudkontor på Lindholmen, skapat av Magnus Månsson och Charlotte Erdegard på arkitektkontoret Semrén & Månsson.

Lindholmen fortsätter alltså att locka till sig de mest spännande byggprojekten, vilket förstås passar utmärkt på en plats där högteknologin ligger granne med älv och kajer.

ANNONS

Jag gillar verkligen att Lindholmen har blivit ett eget kluster där Chalmers samsas med film- och tv-produktion, forskare med studenter, hårdvara med mjukvara och Sveriges bästa barnteater.

Det är här det händer i Göteborg, i dag arbetar eller bor över 20 000 i stadsdelen som för 15 år sedan var ett före detta varvsområde där rostiga järnspett stack rätt upp ur betongen. Och jag tycker verkligen omatt området lyckats skaffaett helteget uttryck vilket förstås beror på att här inte fanns någonting alls att ta hänsyn till när Lindholmen började ta form och fyllas med innehåll.

Det påminner mig om Paris där nästan hela centrala staden är bevarad. Där finns den fräcka närförorten La Défense som en gång var ett område med fabriker, slumkvarter och några gårdar, men idag rymmer många av Frankrikes högsta byggnader. En 110 meter hög båge knyter dessutom i rak linje ihop stadsdelen med Champs-Élysées, Triumfbågen och Louvren.

Nu är ju tyvärr Göteborg inte Paris ochstadskärnan inte lika välbevarad som den franska huvudstadens. Vår paradgata är sönderhackad av ivriga byggherrar som hellre rivit än tänkt helhetsbild av staden och Wallenstams försök att förvandla Avenyn till 5th Avenue känns inte heller särskilt göteborgskt. Vi är varken Paris eller New York!

ANNONS

Men Lindholmen har hittat sitt eget tilltal och arkitekturen där är i sig värd en egen söndagsutflykt. Det är kanske dit vi ska ta med GP:s läsare nästa gång det är dags för stadsvandring?

ANNONS