Stephen King, Katarina Wennstam och David Lagercrantz är alla aktuella med nya böcker i höst.
Stephen King, Katarina Wennstam och David Lagercrantz är alla aktuella med nya böcker i höst. Bild: Fredrik Sandberg

...Och här är fler deckare att se fram emot i höst

Maria Näslund om finalen för Lisbeth Salander och kommande böcker av Stephen King och Katarina Wennstam.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Augusti är bästa månaden. Det visar alla studier jag har gjort och är lika självklart som att måndag är bästa veckodagen och att morgon alltid slår kväll. Över en natt lämnar man ouppackade badväskor, sand i hallen och grillad halloumi till middag för att inträda i den ljuva skolstartsmånaden.

När jag var liten satt jag enligt uppgift i stort sett hela augusti på radhustrappan med nya skolväskan på ryggen och väntade. Kanske allra mest på rutiner och vardag, men också på att få hem böcker att klä om och tomma skrivhäften att fylla. Det kallas förväntan och är en svårslagen känsla som återkommer varje augusti oavsett ålder. Nya pennfodralet blänker, pennorna är vässade, suddgummit har fortfarande hörn och precis allt är möjligt.

ANNONS

LÄS MER:Tolv nya deckare att packa till semestern

Som vuxen kliver jag alltså med gott samvete över tonåringarnas utspridda julirester i hemmet och sätter mig på trappan med min Kånken. Där finns så många färska höstdeckare att läsa och så mycket nyboksdoft att man nästan blir yr när man öppnar väskan. Anne Holts nya har jag redan slukat, med dopingklassade sårsalvor och allt. Det var en bra inledning på hösten med en ny och lovande bekantskap i advokat Selma Falck. I bokhögen väntar också Katarina Wennstams advokat Shirin Nouri i den sjätte boken med henne i huvudrollen, "Vargen". Där ställs hon inför ett fall som onekligen väcker känslor: en man erkänner att han dödat sin flickvän men försvarsadvokaten hävdar att kvinnan varit otrogen och att det bör påverka domen. Det är skrämmande läsning, liksom turerna i det parallella fallet med en ung kvinna som försvinner mitt i Stockholm.

En kriminalroman som man vackert får vänta på till den stora släppdagen den 22 augusti – ingen kommer att missa det – är förstås David Lagercrantz hypade final i Millennieserien. "Hon som måste dö" (Norstedts) är titeln som verkar syfta på Lisbeth Salanders uppgörelse med sin syster Camilla i Moskva. Det är Lagercrantz tredje bok i den serie han tog över efter Stieg Larsson och det blir nog skönt för detektiv Blomkvist att få vila efter all uppståndelse.

ANNONS

Då är jag mer nyfiken på Lars Wilderängs nya bok "Fallet" (Norstedts) som efter de tidigare serierna är hans första fristående bok. Den säljs in som feelbad och bara det är anledning nog att läsa. Att författaren kan skapa dystopiska stämningar vet vi ju sedan tidigare och här är det en så kallad bostadskarriär i Stockholm som står för fallet.

Stephen Kings kommande thriller "Institutet" (Albert Bonniers förlag) om ett barn med speciell begåvning som kidnappas för att utnyttjas låter på förhand nästan inspirerad av Netflixserien "Stranger things" och dess huvudperson Eleven. Å andra sidan är tv-serien en lång hyllning till Stephen King. En tegelsten i ryggsäcken är han i alla fall utan tvekan, men det gör ingenting. I augusti är allt lätt att bära.

ANNONS