Maria Näslund, krönikör.
Maria Näslund, krönikör. Bild: Lisa Thanner

Nu kommer påskekrim till Sverige

Maria Näslund blickar fram mot vårens utgivning och ser en norsk trend ta fart.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Påskekrim. Tänk vad en liten vokal i mitten av ett ord kan göra. För visst låter det precis så mysigt som det också är att ligga på soffan och äta godis och läsa deckare? Ändå har begreppet inte riktigt tagit fart i Sverige, kanske just för att det är en norsk företeelse och vi är rädda för att ta efter lillebror. (Säkert också lite sura för att ordet inte funkar alls lika bra på svenska.) Fira ni er nationaldag och plöj deckare i er hytte; vi har faktiskt egna grejer för oss.

LÄS MER:Recension: "Järtecken" – Christoffer Carlsson

Eller hur. Vi firar amerikansk halloween utan problem och när någon bestämmer att kanelbullen minsann behöver en egen dag så äter vi bullar från morgon till kväll och bryr oss inte ett dugg om anledningen. Vad gäller påsk så slukar vi troligtvis fler ägg än boksidor per timme. Synd, för det är verkligen en bra kombination – påsk och deckare. Jul är ju mest stress och man får vara glad om man hinner gå på toaletten innan tomten knackar på dörren. Har man tur får man en bok i julklapp men det lär dröja fram till påska innan man hinner läsa den.

ANNONS

Påsk är en härligt avslappnad högtid. Om man funderar på varför vi firar är det förstås väldigt dramatiskt, men utanför kyrkan är det lugna gatan. Det är röda dagar, gula fjädrar och godis i alla färger. Det är ägg ute, ägg inne och däremellan några harar. Påsken ställer inga krav och man gör lite som man vill – och så lite man vill. Det är inte ens säkert att det kommer påskkärringar och ringer på för att tigga godis; de gör också som de vill. Kanske tar de kvasten för en tur till Blåkulla, kanske blir det Youtube – man får se. Andra kanske eldar lite, går en promenad och så går man in och äter. Igen.

LÄS MER:Maria Näslund väljer: Fem nya deckare att läsa i april

Det är med andra ord en högtid som är som gjord för bokläsning. Svenska förlag har självklart försökt haka på påskekrim och man märker en topp i utgivningen av kriminalromaner i april. Det är nu Camilla Läckberg kommer med sin nya bok om hämnd, ”En bur av guld” (Forum), som utspelar sig långt bort från Fjällbacka (men med huvudpersonen Fayes mörka minnen från uppväxten där). Och det är nu Norstedts ger ut första delen i en serie om akutläkaren Tekla Berg på det fiktiva Nobelsjukhuset i Stockholm, skriven av läkaren och författaren Christian Unge. ”Går genom vatten, går genom eld” är namnet på hans bok som inleds mycket dramatiskt och med katastroflarm efter en explosionsbrand i ett höghus. Nya hjälten Tekla har en superkraft som både är hennes främsta tillgång och största svaghet: ett fotografiskt minne.

ANNONS

LÄS MER:Fem deckare att hålla ögonen på i februari

April är också månaden för Emma Ångströms nya psykologiska thriller ”En underbar död” (Piratförlaget) och Daniel Coles uppföljare till den fruktansvärt läskiga debuten ”Trasdockan” som kom 2017. ”Marionetten” (Norstedts) verkar minst lika otäck, återigen med en mördare som hela tiden ligger steget före.

Det får bli norsk påsk.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS