Accessoarer ur det svenska modefenomenet Acne Studios höstkollektion kommenteras vanligen aldrig av representanter för rättsväsendet.
Accessoarer ur det svenska modefenomenet Acne Studios höstkollektion kommenteras vanligen aldrig av representanter för rättsväsendet. Bild: Acne Studios

Anna Björklund: Medelklassen kan inte få nog av organiserad brottslighet

Acne Studios drog nyligen tillbaka en ring ur sortimentet, eftersom den kunde förknippas med ett kriminellt nätverk. Men konsumenterna inte bara begriper kopplingen – de älskar den, skriver Anna Björklund.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ringen är i pläterad mässing i form av en liten räv som smiter runt fingret. Smycket är inte bara “obegripligt” utan också “osmakligt”, enligt åklagare Lisa dos Santos.

Accessoarer ur det svenska modefenomenet Acne Studios höstkollektion kommenteras annars sällan av representanter för rättsväsendet. Att de gör det nu beror på att ringen – slumpmässigt, enligt Acne själva – liknar den rävring som den innersta kretsen i det kriminella nätverket Foxtrot har på sig.

Medelklassen anklagas ofta för att inte fatta allvaret med den organiserade brottsligheten. “Folk förstår inte att deras godispåse till helgen hänger ihop med sprängningarna”, säger en dyster polis i samband med en stor narkotikarättegång i norra Sverige. Men svenskar har de senaste åren ständigt konsumerat skakande vittnesmål och saftiga referenser till den undre världen. Det är inte så att de inte begriper – det är så att vissa älskar det.

ANNONS

För ett par år sedan satt fem av Sveriges mest spelade artister i fängelse, häktade eller misstänkta, och det var inte trots det de spelades, utan just därför

Att hålla koll på aktörerna i den illegala narkotikahandeln har blivit en poppis underhållningsform även bland en del som bor i tryggare kvarter. Villakids går till skolan med becknarväskor, högutbildade Tesla-pappor läser också förundersökningar. För ett par år sedan satt fem av Sveriges mest spelade artister i fängelse, häktade eller misstänkta, och det var inte trots det de spelades, utan just därför.

Det är inte heller så att helgnäsorna som håller miljardomsättningen på narkotikamarknaden uppe inte kopplar droger till droghandel. Tvärtom är det olagliga, det småfarliga i sig, för många en del av det roliga. För de spänningssvultna medelklassmännen (jo, mest män) har det funkat som en Narnia-dörr till en värld som framstår som mer äkta, mer levande.

Man pratar med mig om dem, krimkillarna, som om de var politiker eller popstjärnor, några vars namn jag borde ha koll på. Yrkeskriminaliteten har varit en oslagbar såpa att följa för dem, utspelad i realtid i flashar och på Flashback, i rap och sociala medier. Det råa och fruktansvärda är den klickiga uspen.

De kriminella kändisskapen är inte isolerade till branschen, i samma tidning som man förfasar sig över “normaliseringen” och “glorifieringen” av våldet och knarket finns de smaskigaste reportagen. De kriminella beskrivs med sina egenvalda artistnamn och skräckinjagande varumärken. “Jag hoppas ni läser nyheterna”, sa Foxtrot-ledaren själv på band.

ANNONS

Acnes “obegripliga” estetik är ofta just symboler från det fula och dåliga omarbetat till dyrt och fint

Det är möjligt att just Acnes ring var en slump, det har gjorts mycket djurbijouterier de senaste åren. Men om deras räv är en blinkning till den kurdiska är det perfekt. Acnes “obegripliga” estetik är ofta just symboler från det fula och dåliga omarbetat till dyrt och fint. I våras gjorde de en rödrutig dräkt som såg ut som en vaxduk på en pizzeria, kavajen kostade tolv tusen, jag har själv en bomullströja från Acne med hål och strass, som påminner om något från en skabbig centraleuropeisk gatumarknad.

Det verkar lätt att tro att de som hamnar i det fula har tvingats dit, eller hamnar där för att de inte vet bättre. Vanligare är nog att dras till det för att det finns något där som de gillar. Osmakligt, ja, men visst går det att förstå.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Det går inte att bli vuxen med Håkan Hellström

LÄS MER:Jag brukade älska sakerna, nu ser jag dem som ett hot

LÄS MER:Familjelivet har aldrig varit mer normstyrt

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS