Jan Andersson: ”Lassemans altan” – en förgård till helvetet

”Lassemans altan” är inte ett tv-program – det är en seriekrock. En arbetsplatsolycka på TV4 av den sort du inte vill stanna och titta på. GP:s Jan Andersson är chockad.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi måste prata om ”Lassemans altan” i TV4. Eller det måste vi kanske inte. Men vi borde ventilera det här. Rensa luften. Annars kommer jag snart att bröla rätt ut i kosmos.

”Lassemans altan” (i Ryssland känt som Satan 2) är alltså den somriga uppföljaren till ”Arvingarnas jul”, även det programmet inspelat hemma hos bandmedlemmen Lars “Lasseman” Larsson i hans gräddiga Långedragsvilla – numera såld för drygt 20 miljoner kronor – och jag kämpar verkligen med att försöka beskriva vad jag just har sett.

Det är inte lätt. Den enda tv-mässiga parallell man rimligen kan dra är till SVT:s präktiga 70-talskalkon ”Party hos Parnevik”. Alltså inte party hos Peg och Penny Parnevik, märk väl, eller ens hos pappa Jesper utan hos farfar Bosse, familjens patriark och överhuvud. Likt en svensk Dean Martin i beige gabardinkostym och fluga satt han på en barstol i någons vardagsrum och imiterade Bengt Bedrup och Olof Palme medan Clabbe af Geijerstam (80-talets mest obesvärade dj) serverade drinkar till minglande kvinnor i cocktailklänningar. Alla skrattade. Sedan sjöng någon en sång.

ANNONS

Det är som att TV4 har fyllt ett hagelgevär med räkskal och avlossat rätt i ansiktet på sina tittare!

Ungefär så känns ”Lassemans altan”. Med det avgörande tillägget att man gett sig fan på att tvångsmata landets tv-tittare med all things Göteborg. Vi snackar inte om bryggor och tång utan om grov, närmast desperat västkustonani. Det är som att TV4 har fyllt ett hagelgevär med räkskal och avlossat rätt i ansiktet på sina tittare!

Det hinner inte gå ens 15 sekunder av första programmet innan Glenn Hysén får hälsa på medlemmarna i Arvingarna med ett ”va gött å se er då” samtidigt som han sitter i en campingstol och viftar med sin egen burköl ”Gött änna” (27, 90 kr på Systembolaget) i den havsnära luften.

Strax därefter rycker Casper Janebrink upp Lassemans vita altandörr och gastar sådär naturligt och inbjudande till alla oss andra. ”Men hallå! Stå inte bara där. Välkommen in till Lassemans altaaaaan... ” medan Lasseman själv gör just det, bara står där, knäpptyst och märkligt leende.

Tjötet går på tomgång, skämten studsar som mjukglass och deras usla timing skulle få Öppna Kanalens producent att börja skjuta heroin.

Till en början är det mest Casper som pratar (och pratar och pratar) medan TV4:s drönare arbetar övertid för att vi verkligen ska förstå hur gött alla göteborgare i shorts och linneskjortor (grannar, vänner, halvkändisar) har det på altanen. Sedan lämnar han över till sina kollegor och plötsligt inser man att alla medlemmar i bandet tänker hjälpa till att baxa den här besten i mål. Det är såklart en usel idé.

ANNONS

Det samspel som Arvingarna kalibrerat och finjusterat på scen under 30 års turnerande är som bortblåst. Här finns inte heller något spontant eller naturligt. Tjötet går på tomgång, skämten studsar som mjukglass och deras usla timing skulle få Öppna kanalens producent att börja skjuta heroin.

Att Glenn Hysén ska döma lite käckt i en femkamp enbart bestående av strut-dart känns lika genomtänkt som att Janne Josefsson får ansvara för tacobuffén, att trummisen Tommy Carlsson ”råkar” falla i poolen och att publiken på plats skiner med hela ansiktet när Martin Westerstrand sjunger Lillasysters mörka ”Pretender”. Det enda som känns genuint är Tusses kräkreflex när han försöker svälja ett ostron.

Jag gillar Arvingarna som personer, vill gärna ha det sagt, men deras tv-program är en förgård till helvetet. Jag är chockad över att TV4 släpper igenom det.

Fotnot: ”Arvingarnas sommar - fest på Lassemans altan” visas på söndagar kl 20 i TV4.

Fler texter av Jan Andersson:

LÄS MER:När tablå-tv behövs som mest tar SVT sommarlov

LÄS MER:Gardenfestivalen eller Way out West – vem vinner?

LÄS MER:Recension: ”Naked attraction” – Discovery plus/Kanal 5

LÄS MER:”Stranger things” är ett barnprogram – för vuxna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS