Gina Dirawi leder årets Kristallen-gala på TV4.
Gina Dirawi leder årets Kristallen-gala på TV4. Bild: Linus Hallsenius/TV4

Kristallens nomineringar en smått bisarr läsning

Tv-branschens egen gala har smält ner i en liten sorglig pöl. Enda behållningen är att skratta åt att bonnläpparna Leif och Billy kuppats in och kan bli Årets program, skriver Johanna Hagström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ikväll är det dags för Kristallen-galan, ni vet den där direktsända branschfesten där äkta paret David Hellenius och Renée Nyberg brukar få med sig kristallpinnar i mängder motsvarande en shoppingweekend i glasriket.

LÄS MER:Skådespelarna lyfter Fröken Frimans sista strid

Nyberg berättade en gång för mig att ungarna brukade använda de halvmeterlånga priserna som målstolpar i fotbollsmatcher hemmavid. Ett klokt val som rimligen speglar det troliga andrahandsvärdet för klenoderna.

Kristallen har liksom smält ner i en liten sorglig pöl. Medan yngre branschgalor som Guldtuben snabbt rycker framåt så har Kristallen neurotiskt plockat om bland priskategorierna och lagt till nya i parti och minut, en osäkerhetsmarkör så god som någon. I år är det 19 statyetter som ska delas ut. Eller om det är 20. Det är lite oklart, det står nämligen olika i informationen från arrangören. Inte ens de ansvariga orkar räkna efter längre.

ANNONS

Givetvis slutar inte den sorgliga stämningen där. Att läsa listan med nomineringar är en bitvis bisarr upplevelse. Grundproblemet är det helt huvudlösa upplägget att kanalerna ska få nominera varsin kandidat i flertalet kategorier.

LÄS MER:Därför floppar TV4:s storsatsning med Petra Mede

Sålunda får inte den utmärkta andra säsongen av Bonusfamiljen plats i dramakategorin och Sofia Helin missar en nominering för sin magiska insats som Saga Norén i sista säsongen av Bron. Allt för att SVT inte ska få för många nomineringar, när sanningen är att de gör landets bästa drama.

Rent underhållande har det blivit i den kanske tyngsta kategorin: Årets program. Det handlar alltså om att utse årets bästa svenska tv-program alla kategorier. Och i snårskogen av olika jurymodeller som Kristallen använder sig av så är det här min favorit: Fyra kanaler låter tittarna rösta fram de nominerade på respektive hemsida.

LÄS MER:En kärlekshistoria skör som spindelväv

Resultat: I år nominerar SVT ... trumvirvel ... Leif och Billy!

Det är alltså buskisserien från Youtube, om två norrländska bonnläppar, som plockats upp av SVT Play och blivit mäkta populär. (Utom hos Aftonbladets Åsa Linderborg då, som i en arg krönika anklagade serien för klassförakt, vilket gett den viss uppmärksamhet även i traditionell media.)

Nu har alltså seriens fans kuppat in programmet i Kristallenkategorin Årets program. Det var väl helt enkelt inte så många som iddes rösta på svt.se, tänker jag. Jag säger inte att serien är dålig, men den är knappast det yppersta som SVT presterat det senaste året.

ANNONS

Samtidigt är det hela så flängt och en så uppenbar krock mellan traditionellt och nytt, att jag blir lite charmad. I en svårt andefattig lista med nominerade så är Leif och Billy åtminstone en frisk fläkt.

Ge grabbarna en kristall! Och ge Barnkanalens Alexander Hermansson en kristall som årets manliga programledare, för han är verkligen väldigt bra. Herrar David Hellenius, Peter Jihde och Filip och Fredrik har som sagt glaspinnar så de står sig.

ANNONS