Artisten E-Type på Lotta på Liseberg 2020.
Artisten E-Type på Lotta på Liseberg 2020. Bild: Tommy Holl/TT

Johan Wanloo: Jag sätter mitt hopp till E-Type som kulturminister

En ny regering ska bildas och sällan har det känts mer hopplöst på kulturministerfronten. Moderaten Kristina Axén Olin eller Kristdemokraternas Lars Adaktusson är namn som nämns när GP spekulerar. Johan Wanloo hoppas på E-Type, han är i alla fall hårdrockare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Som alla andra som arbetar med kultur i det här landet väntar jag med spänning på beskedet om vem som kommer bli landets nye kulturminister. Alltså ur ett rent personligt perspektiv. Hur kommer det påverka just mig i allmänhet och mina chanser att få ett sådant där gött livslångt författarstipendium i synnerhet?

Det ser onekligen mörkt ut.

Fattar ni att Richard Herrey skulle kunna bli Sveriges näste kulturminister? Visst, han har en bakgrund inom kultursektorn själv. Man skulle faktiskt kunna kalla den gedigen. Men det är inom jättetöntig kultur som dessutom styrdes upp av Bert Karlsson. Jag har svårt att tro att någon som kämpade sig upp genom den amerikanska nöjesindustrin för att sedan vinna Melodifestivalen och vara fullständigt bortglömd 1991 har förståelse för till exempel en experimentell ljudkonstnärs behov.

ANNONS

Vad har någon som delade skivbolag med Drängarna gemensamt med någon som spränger salladshuvuden under ett konstperformance? Richard Herrey sjöng ”Åh, jag ville gärna önska åt alla gyllene skor.” Jo, men vi som hellre blir hittade döda i ett dike än tar på oss gyllene skor, Richard? Vad ska vi göra?

Dominika Peczynski, som GP också listar som möjlig kandidat, tror jag i sådana fall har större förståelse för en sådan som mig. Vi har troligen en hel del gemensamt. Vi har båda arbetat inom nedvärderade och illa ansedda kulturformer. Jag med tecknade serier. Hon med att driva telefonsexlinjer.

Hur man än vrider och vänder på det ser framtiden dyster ut för den kulturella mångfalden.

En person som flera gånger nämnts som seriös kandidat till kulturministerposten är musikern och KD-politikern Roland Utbult. 1979 gjorde han skivan ”Du är musiken” som är något så ovanligt som en klassiker inom den svenska yacht rock-genren. Och jag kan inte låta bli att hoppas att någon som kan skapa musik som både är kristen och sexig samtidigt har den intellektuella och känslomässiga spännvidd som en kulturminister behöver.

Men hur man än vrider och vänder på det ser framtiden dyster ut för den kulturella mångfalden. Vi har haft några gloriösa år med menskonst och teckningar på tjocka karlar som hånglar i tunnelbanan. Ni vet sådant där som vanligt folk inte tycker om. Den tiden kan mycket väl vara slut nu. Att samhället även består av ovanligt folk bryr sig ingen om. Vi, overklighetens folk, får väl helt enkelt bita ihop och härda ut.

ANNONS

Jag sätter mitt hopp till E-Type. Han är i alla fall gammal hårdrockare.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hen kan bli kulturminister i Ulf Kristerssons regering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS