Nu inleds förtalsrättegången mot Ann-Sofie Hermansson Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vill se Ann-Sofie Hermansson fälld för grovt förtal, i andra hand förtal. Detta då hon, enligt Doubakil och Abdullahi, kränkt deras trosbekännelse.
Nu inleds förtalsrättegången mot Ann-Sofie Hermansson Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vill se Ann-Sofie Hermansson fälld för grovt förtal, i andra hand förtal. Detta då hon, enligt Doubakil och Abdullahi, kränkt deras trosbekännelse. Bild: Anders Ylander

Jag är tacksam för att tingsrätten friar Hermansson

Tingsrättens dom gör att det går att fortsätta att också kalla Sverigedemokraterna extrema. Det tycker GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Stämningar hör inte till det offentliga samtalet

LÄS MER:Bakgrunden till åtalet mot Ann-Sofie Hermansson – detta har hänt

Jag har varit och är fortfarande mycket kritisk till f d S-toppen Ann-Sofie Hermanssons sätt att lägga sig i Göteborgs kulturutbud, som hon gjorde i samband med att visningen av "Burka Songs 2.0" ställdes in under våren 2018. Politiker ska inte försöka styra vad som visas på stadens scener.

Det hindrar inte att jag också är nöjd över tingsrättens beslut att fria henne från de förtalsanklagelser som framförts mot henne av Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, två offentliga debattörer från den kontroversiella Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK).

För stämningar kan aldrig få tillåtas bli en del av det offentliga samtalet. Lika lite som politiker ska lägga sig i kulturutbudet – lika viktigt är det att de har rätt att tydligt argumentera mot meningsmotståndare. Också med hårda nypor. Jag har själv smakat på dem, när hon i sin blogg menade att jag ”lyfter strömningar som inte alls är främmande för den värdegrund som IS tillämpade i Raqqa”. Så kan det vara. Att polisanmäla henne för den saken skulle aldrig föresväva mig.

ANNONS

LÄS MER:Ann-Sofie Hermansson frias från förtal

Jag tror inte ens de som ivrigt hejat på en fällande dom hade uppskattat konsekvenserna som kunnat uppstå om den blev prejudicerande. Just nu pågår ett nytt, omdebatterat polisiärt förtalsärende i Norrköping. Också detta i gränslandet mellan yttrandefrihet, kultur och extremism. Men här är det inte två muslimska kvinnor utan Sverigedemokraternas ordförande i staden, Darko Mamkovic, som anmält Norrköpings stadsmuseum för deras utställning ”Medlöperi och motstånd”. Att hänga upp ett tidningsurklipp med en bild på stadens lokala partistyrelse, där det framgår att en dåvarande SD-kandidat till Norrköpings kommunfullmäktige skrivit ”hell seger” på stora nazistsidor är inte okej, anser han. Inte för att det inte är sant. Utan eftersom Mamkovic och hans parti känner sig kränkta över att sättas i samband med nazismen.

Men det är så, oavsett hur mäktigt partiet än blir i riksdagen och hur många procent som än röstar på dem: Sverigedemokraterna har nazistiska rötter. Sverigedemokraterna företräder också i dag en främlingsfientlig, extremt farlig strömning. Partiet kan försöka tvätta bort det med politiska påtryckningar och polisanmälningar. Men jag och andra kan, så länge som domstolar i landet såsom i dag fortsätter att döma till yttrandefrihetens fördel, fortsätta att påminna och påpeka.

Det är jag mycket tacksam för.

LÄS MER:Göteborgs stad har en oroväckande kultursyn

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS