Jag älskar renen som fotobombade "Den stora älgvandringen"

Vi kom för att se älgar, men vi fick veckor av meditativt naturhäng och en och annan prillig ren som kraschade in i bild, skriver Johanna Hagström om SVT:s slow tv-succé "Den stora älgvandringen".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det skulle bli älgarnas triumf när SVT släppte iväg hundratals timmar direktsänd tv från skogarna utanför Junsele i sitt påkostade slow tv-projekt "Den stora älgvandringen". Med start 15 april och avslutning på söndag har 22 kameror filmat en stump av Ångermanälven, där älgarna sedan urminnes tider haft för vana att korsa vattnet på sin väg mot sommarbetet.

I stället blev en fotobombande ren programmets stjärna. Medan isen fortfarande låg på älven och älgarna tvekade i skogsbrynet på andra sidan såg renen sin chans till ära och berömmelse. Likt en skelögd själsfrände till hackspetten som gör livet surt för Kalle Anka på julafton studsade den glatt in i bild, med sitt enda horn på svaj.

ANNONS

Jag älskar den och önskar att den får en egen spin off-serie inom kort.

SVT fångade såklart upp klippet och lade ut det. Jag kan inte se mig mätt på det. Visserligen är det ett känt faktum att renar gärna stjäl showen. Minns bara det ståtliga exemplar som gjorde en oförglömlig insats under Jon Henrik Fjällgrens bidrag i årets Melodifestival. Men det var en tjusig Mittådalsren. Det nyfikna flängot som kapade SVT-sändningen vid Ångermanälven var i en helt annan division. Jag älskar den och önskar att den får en egen spin off-serie inom kort.

LÄS MER: Simmande älgar en långsam succé

Det näst märkligaste ögonblicket under "Den stora älgvandringen" inträffade under SVT:s inledande studiosändning. Göran Ericsson, professor i viltekologi, plockade fram en rejäl barkbit och dränkte den i filmjölk i ett försök att åskådliggöra älgarnas val av vandringsleder. Det hela var mycket kladdigt och synnerligen obegripligt.

Det där studioprogrammet var annars ingen vidare tv-underhållning, med Linda Olofsson i en expertsoffa och Anders Lundin instuvad i ett gömsle nere vid älven. Mörkret föll, experternas ögon rann av röken från den stämningsskapande brasan och filmjölksfloden var det enda värt att minnas.

Mindfulness-industrin måste sitta i krismöte nu för på SVT Play ligger 18 dagslånga avsnitt med den mest potenta antistress-behandling du kan tänka dig.

Nu gör det inte så mycket, för när själva slow-tv-sändningen väl rullade igång visade den sig vara en klockren succé. Mindfulness-industrin måste sitta i krismöte nu för på SVT Play ligger 18 dagslånga avsnitt med den mest potenta antistress-behandling du kan tänka dig. Det händer inte mycket, precis som det ska vara i slow tv. Kamerorna panorerar sakta över stilla naturvyer till ljudet av rinnande vatten, kvittrande vårfåglar och vindens sus i trädkronorna.

ANNONS

På sociala medier är folk alldeles till sig. De listar fåglar de hört i programmet, berättar om hur hela kontoret samlas vid skärmen när någon plötsligt skriker "ÄLG!" och sörjer att sändningarna närmar sig slutet. Vid lunchtid på torsdagen meddelade SVT att "Den stora älgvandringen" passerat 3 miljoner spelade timmar. Även om många troligen låter programmet stå på utan att kolla hela tiden så är det en imponerande siffra.

I skrivande stund har 58 älgar setts simma över älven, en siffra som syns i ena hörnet på tv-bilden. Det är inte särskilt många, jämfört med de uppåt 200 som det talades om inför sändningarna. Men det gör absolut ingenting. Vi kanske kom för att se älgar, men vi fick veckor av meditativt naturhäng och en och annan prillig ren som kraschade in i bild. Vilket visade sig vara precis vad vi behövde.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS