Kontroversiella förändringar. Europaparlamentet röstade ja till länkskatt och till ett förbud mot att filma och fotografera sportevent under onsdagen.
Kontroversiella förändringar. Europaparlamentet röstade ja till länkskatt och till ett förbud mot att filma och fotografera sportevent under onsdagen. Bild: Jean-Francois Badias

Internet kommer inte bli sig likt

Under onsdagen röstade EU-parlamentet för en länkskatt och för ett internetfilter. Emanuel Karlsten om ett internet som inte kommer vara sig likt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Med 438 röster mot 226 röstade EU-parlamentet för en länkskatt och för ett internetfilter. Med några små, kosmetiska förändringar har ingenting ändrats.

När resultatet var klart reste sig ledamöterna i Strasbourg upp, jublade och applåderade.

LÄS MER:Här är konsekvenserna av EU:s nya länkskatt

Därmed infriades de mörkaste farhågor: Internet kommer inte längre se ut eller fungera som förut.

"Åt helvete"

Det ska direkt sägas att det ännu inte är helt klart, men till och med de annars så försiktiga och nyanserade svenska ledamöterna reagerade med kraft på beslutet. Moderaternas Christofer Fjellner menar att det gick “åt helvete”. Fredrick Federley (C) att det innebär “döden för internet som vi känner det idag”. Det är en formulering jag själv använt flera gånger, varje gång till protester om att det är en “för mörk” beskrivning. Nu är det svårt att se det som något annat.

ANNONS

Det här innebär att alla sajter som skriver in länkar som bara innehåller en rubrik till en artikel kommer behöva betala “licens”. Det innebär också att alla sajter som har användare som skriver eller laddar upp innehåll, behöver installera ett “filter” för att stoppa allt upphovsrättsskyddat material från att publiceras. Exakt det som alla kritiker – inklusive FN – varnat för.

Förbud mot att filma sportevent

Men utöver detta passerade också ett förbud om att fotografera och filma sportevent, fotbollsmatcher liksom ridtävlingar. Detta är nu upphovsrättsskyddade event.

LÄS MER:Emanuel Karlsten bävar på plats i Strasbourg

Även om detta inte riktig är slutet, är det mycket mörkt. Det som nu händer är att trilogsamtal påbörjas mellan parlamentet och Ministerråd, där ska de enas om ett gemensamt direktiv som sedan ska skickas till Europaparlamentet. Men med dagens votering har båda dessa parter i praktiken redan sagt ja till till alla kontroversiella ändringar. Trots extremt tryck från allmänheten, trots rekordmånga mejl och samtal från medborgare. Det tycktes inte beröra närvarande ledamöter.

När en brittisk ledamot efter beslutet begärde ordet och förklarade vilken katastrof detta var för det öppna, fria internet, buades han ut av parlamentet.

Det sammanfattar det mesta kring dagens beslut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS