Maria Domellöf-Wik: Inte heller franska filmikoner står över lagen

#metoo har till slut fått gehör i Frankrike. Där har regeringen nu tillsatt en kommission som ska gå till botten med sexuella övergrepp inom filmen. Det är ytterst välkommet, menar GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nog var det häxor som jagades. Förr i tiden alltså – när det var häxjakt.

Det var kvinnor som kastades i vattnet av maktens män. Vattenprovet skulle avgöra om de var häxor eller inte. Resultat: flöt kvinnan på ytan var hon en häxa – och dödades. Sjönk hon sades det bevisa hennes oskuld, men dog gjorde hon ändå.

En ödesdigert test således, för alla de kvinnor som anklagades för häxkonst.

Det fanns även andra grymma prov, som viktprov och stickprov. Allt för att tysta och förgöra starka, medicinkunniga kvinnor i en misogyn forntid.

Så långt historiska fakta.

ANNONS

I dag vet vi att häxprocesserna knappast är någon eftersträvansvärd målbild för rättsskipning. Vi vet också att många kvinnor, som beskylldes för att vara häxor, i själva verket var oskyldiga offer för illasinnade rykten och dödades enbart på grund av förtal och skvaller.

Det tycks, också i vår tid, vara lätt att släppa fram en okritisk lynchmobb.

En del overifierade beskyllningar och vaga rykten upphöjdes under #metoo till sanningar i media – ibland med katastrofala konsekvenser (tänk bara på Benny Fredriksson).

Samtidigt har den globala #metoo-rörelsen generellt varit banbrytande, skapat större genusmedvetenhet och en mindre misogyn värld. Efter #metoo är det inte längre ok för killar, snubbar och gubbar att tafsa på tjejer, brudar och tanter. Den tiden är förbi – kan vi ju hoppas.

Rampljuset riktades iallafall under #metoo mot decennier av sexuella trakasserier och övergrepp – mäns sexuella våld mot kvinnor – som bara har fått fortgå och pågå i det tysta utan att någon lyft fram beteendet, ifrågasatt det eller ingripit.

Tafsar du nu kan du inte lika lätt räkna med att slippa undan och få ryggdunk från grabbgänget – även känt som samhället.

Sexuella övergrepp och våldtäkt är oacceptabelt och åtalbart. Döms du hamnar du bakom lås och bom. Det är iallafall tanken.

ANNONS

Vissa regissörer har helt öppet i sina filmer visualiserat sina sexuella fantasier om yngre kvinnor.

Under #metoo, men även efteråt, har begreppet häxjakt börjat dyka upp. Nu är det män som känner sig jagade, och själva bedyrar sin oskuld.

Bland dem giganter inom den tidigare ökänt sexistiska filmbranschen, exempelvis Woody Allen, Roman Polanski, Harvey Weinstein och Frankrikes stora fixstjärna Gérard Depardieu.

Det säger sig självt att en bransch som myntat begrepp som ”casting couch” har sett mellan fingrarna med – och därmed också accepterat –resultatet: att mäns sexuella övergrepp och våld mot unga rollsökande kvinnor satts i system.

I Frankrike, med sin auteur-kultur, har manliga filmregissörer dyrkats och höjts till skyarna. Vissa regissörer har helt öppet i sina filmer visualiserat sina sexuella fantasier om yngre kvinnor. Nu när landet skakas av en sen – men kraftfull – #metoo-våg väller vittnesmål fram.

En ledande figur för den franska #metoorörelsen är Judith Godrèche som på årets franska César-gala (motsvarigheten till Guldbaggegalan) höll ett brandtal om vikten av att bryta den ”omertá” (tystnadskultur) som enligt henne råder runt sexuella övergrepp mot unga kvinnor och flickor i filmbranschen.

Själv har hon polisanmält två regissörer som ska ha utnyttjat henne sexuellt när hon var 14 respektive 15 år. Regissörerna var då 25 respektive 28 år äldre än henne. Båda nekar till anklagelserna.

ANNONS

Redan 2020 stormade det på Césargalan. Demonstranter protesterade mot att Polanski vann regipriset. Bland dem Adèle Haenel som anmält att hon utsatts för övergrepp från 12 till 15 års ålder av en fransk regissör. Sedan dess har skådespelerskan lämnat filmen i protest mot branschens passivitet just när det gäller sexuella övergrepp. Styrelsen och chefen för Césarakademin fick bytas ut efter proteststormen.

Franska regeringens beslut att gå till botten med sexuella övergrepp inom den inhemska filmindustrin är därför ytterst välkommet

Elefanten i rummet är annars 75-årige Gérard Depardieu – en fransk kulturman, numera med ryskt medborgarskap han personligen fått beviljat av Putin. Depardieu har tilldelats Hederslegionen, en av Frankrikes mest förnäma statsordnar och president Macron är ett stort fan.

Samtidigt duggar anklagelserna tätt mot Depardieu för sexuella övergrepp och våldtäkt. Förra året publicerade Le Monde en artikelserie i sex delar om filmstjärnan – där bland annat Charlotte Arnould lyfts fram. 22-åringen besökte Depardieu för att få hjälp med en ansökan till en skådespelarutbildning. Senare polisanmälde hon honom för två våldtäkter. Depardieu åtalades, men friades.

I en fransk tv-dokumentär uppträder han sexistiskt och trakasserar en tolk. Efter det har han fråntagits vissa hedersutmärkelser och hans docka har fått plockas bort från vaxmuseet i Paris.

Samtidigt har en politisk debatt rasat för eller emot behandlingen av Depardieu, det vissa menar är en vanvördig degradering av en nationalklenod. I Le Figaro försvarades han av en rad kända namn inom filmen, bland dem Carla Bruni, Nathalie Baye och Charlotte Rampling.

ANNONS

I höst ställs Gérard Depardieu inför rätta igen, åtalad för nya sexuella övergrepp. Dessa ska ha ägt rum under filminspelningar 2014 och 2021.

Rättssystemet existerar för att ingen ska dömas förrän bevisat skyldig. Lagen är samtidigt till för att ingen gärningsperson – hur känd hen än är – ska kunna slippa undan.

Föråldrad rättspraxis, otydligt skrivna formuleringar i lagtext och annat kan dock sätta käppar i hjulet. Här finns ofta förbättringspotential. Sommaren 2018 infördes till exempel den nya samtyckeslagen i Sverige, och sedan dess har antalet fällande domar för våldtäkt ökat markant, enligt Brå.

Franska regeringens beslut att gå till botten med sexuella övergrepp inom den inhemska filmindustrin är därför ytterst välkommet. I bästa fall ger även det resultat – och ringar på vattnet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Gérard Depardieus sexism blottläggs i ny dokumentär

LÄS MER:Gerard Depardieu anklagas för nya övergrepp

LÄS MER:Macron försvarar Depardieu – "hetsjakt"

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS