Ingrid Norrman: Så firar jag Dawit Isaaks födelsedag

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har en kasse som jag köpte på Bokmässan förra året med en bild på Dawit Isaak. I den stoppar jag varje morgon ner matlådan, kalendern och viktiga papper jag ska ha med till jobbet. När tillvaron tätnar av måsten är det lätt att skygglapparna trillar på plats och världen krymper till mitt eget skrivbord. Men min Dawit Isaak-kasse påminner mig varje morgon om hur privilegierad jag är som bor just i denna del av världen och hur många som inte har det lika bra.

Det är bilden som gör det. När ord ska förklara världen krävs det tid. En bok eller en tidningsartikel är lätt att lägga ifrån sig: ”jag hinner inte läsa just nu, det där tar jag sedan”. En bild är svårare att värja sig mot. Den kan borra sig in i våra hjärtan och slå sig ner för gott, som bilden av treårige Alan Kurdi på en strand i Turkiet för snart två månader sedan. Men en bild kan också vara ett sätt att påminna oss om det vi inte får glömma. Att medan vår vardag rullar på med födelsedagar, biobesök och godnattpussar så sitter samtidigt, i ett annat land, 521 mil bort, någon i en fängelsecell utan att få tårta på sin 51-årsdag.

ANNONS

Den göteborgske journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 147 dagar utan vare sig rättegång eller dom. I dag, tisdag, inleds också en nätauktion i Stockholm där 26 Dawit Isaak-teckningar auktioneras ut, skapade av några av Sveriges främsta tecknare och illustratörer. Auktionen som inleds samtidigt med en 90-minuters-utställning med bilderna på restaurang Riche i Stockholm är arrangerad av samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi. ”En födelse-dagspresent från mig till Dawit Isaak, men också ett sätt att påminna oss alla att yttrande- och pressfriheten inte är given överallt i världen”, säger Baksi.

Hans initiativ är en protest mot misstro och vanmakt. Pengarna från nätauktionen går till Dawit Isaak genom FreeDawit-kommittéen. En dag kan Isaak bli fri och då har han en startplåt även om den inte kan kompensera för de 14 år han suttit fängslad och inte kunnat jobba. Det ska jag tänka på i Stockholm när utställningen invigs i dag.

Auktionen avslutas på fars dag den 8 november.

ANNONS