Ingrid Norrman: Konstnärerna hjälper oss att få syn på världen

Konstnärer som Elisabeth Ohlson Wallin hjälper oss att få syn på vad som händer omkring oss, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När jag började arbeta med kulturjournalistik i Göteborg för 18 år sedan var det första jag drog igång en kampanj för att få Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo att visas i Göteborg som då var en av Sveriges mest homofientliga städer.

De tolv oerhört starka bilderna var konstnärens sätt att lyfta fram grupper som traditionellt inte fått lov att synas i konsten och föreställde homosexuella i bibliskt inspirerade situationer, bland annat Jesus döende i aids.

Till slut visades bilderna enbart som ett ljusspel i Annedalskyrkan, något annat var för kontroversiellt. Utställningen fick stor internationell uppmärksamhet och visades efteråt i flera europeiska städer.

ANNONS

För sex år sedan skulle Elisabeth Ohlson Wallins utställning Jerusalem visas på Världskulturmuseet i Göteborg. Utställningen speglade förtrycket mot hbt-personer i Jerusalem, helig stad för tre världsreligioner, och var beställd tre år tidigare av den dåvarande museichefen.

Men när det var dags för vernissage backade den nya museiledningen efter ett antal möten med religiösa företrädare och hbt-motståndare, alla heterosexuella män. Ledningen försökte också få konstnären själv att stoppa utställningen för att den var "för farlig". Först efter enorma medieprotester och sedan en bild föreställande tre homosexuella män som bad på en bönematta plockats bort visades till sist bilderna i storformat på museet, som det var tänkt från början.

Det är modigt av Elisabeth Ohlson Wallin att inte ge vika för påtryckningar utan konsekvent stå upp för en konst som står på de utsattas sida och speglar konstnärens bild av det samhälle vi lever i.

Och jag är stolt över att i dag, 30 november, den dag högerextrema krafter traditionellt gått ut på gatorna för att demonstrera, kunna publicera denna nya bild som speglar den före detta göteborgarens frustration över ett allt kallare och hårdare samhälle där höga politiker på öppen gata viftar med järnrör och attackerar människor med rasistiska tillmälen.

ANNONS

Idag patrullerar medborgargarden som Soldiers of Odin gatorna under förevändning att skydda landet mot våldtäktsmän och kriminella samtidigt som många av dem själva är dömda för grova våldsbrott.

Ibland tar vardagen över våra liv och vi glömmer att lyfta blicken för att se vad som händer omkring oss. Då behöver vi konstnärer som Elisabeth Ohlson Wallin som hjälp att få syn på världen.

FOTNOT. Bilderna till detta kollage är samlade under tre år och tagna under bland annat Jimmie Åkessons valmöten i Almedalen, Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge och i Nya Tiders monter på Bokmässan i Göteborg. Alla de som syns på publikbilderna sympatiserar inte nödvändigtvis med de politiska sammanhang i vilka bilderna är tagna..

ANNONS