Ingrid Norrman: Ett gott nytt år att se fram emot!

Ska Svenska Akademien överraska oss i år? Ska den fjortonde kvinnan på 115 år få 2016 års Nobelpris i litteratur?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett år har gått och ett nytt börjar. Så vad har vi att se fram emot i år?

Januari: Filmfestivalen brakar loss. Missa inte Fritz Langs Metropolis på storduk på Scandinavium med livemusik av Göteborgs symfoniker. Jag säger det igen, den filmen och Sveriges nationalorkester! Det kan inte gå fel.

Missade ökenfestivalen utanför Timbuktu när jag var i Mali för några år sedan och nu är det för farligt att åka dit. Men även om ökenfestivalen är inställd lever musiken. Bokar redan nu in filmfestivaldokumentären They will have to kill us first, om förbjuden musik i en konflikt som för första gången blir belyst ur musikens perspektiv.

ANNONS

Februari: Urpremiär på pjäsen Utan personligt ansvar som bygger på Lena Anderssons fantastiska roman. Teater Tamauer kliver fram igen.

Sven Wollter debuterar som romanförfattare med boken Hon, han och döden. Den mannen, den titeln, Lägger in en beställning redan nu!

Mars: Vårdagjämning. Äntligen kliver ljuset om mörkret.

April: Årets göteborgare Miriam Bryant är på turné och mellanlandar på Storan i hemstaden Göteborg. En chans att höra henne live för alla som upptäckte hennes unika röst i TV4:s Så mycket bättre. Ny chans i maj när hon öppnar konsertsommaren på Liseberg.

Maj: GP-skribenten och årets Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj kommer till Göteborg och intervjuas på Stadsteaterns stora scen. Jag hörde henne i Stockholm i december, hon är en fantastisk talare. Missa inte denna unika chans, vi meddelar på kultursidan så snart vi vet när biljetterna släpps.

Juni: Göteborgs egen Håkan Hellström fyller Ullevi två dagar i rad och klart solen kommer att skina och klart det blir fest!

Juli: Inte bara sol och bad, utan också premiär för alla sommarteatrar. Jag säger bara, Claes Malmberg och Gunnebo! Det är få som kan mig att skratta som den mannen. Och jag är inte ens särskilt förtjust i fars!

Augusti: Way out west eller Göteborgskalaset. Eller varför inte både och? Förra årets största spelning stod Kulturkalaset för när över 35 000 personer såg världsartisten Elissa på Götaplatsen. Vem kan matcha henne i år?

ANNONS

September: Bokmässan! Aldrig kommer vi närmare våra favoritförfattare. Ni hittar dem bland annat i GP:s monter.

Anna Mannheimer och Peter Apelgren har premiär på sin nya show Döden – andra sidan är ni klara? Artistparets galna blandning av skämt och allvar kommer att fylla Draken hela hösten. Beställ biljetter i god tid.

Oktober: Alltid lika spännande. Ska Svenska Akademien överraska oss i år? Ska den fjortonde kvinnan på 115 år få 2016 års Nobelpris i litteratur?

November: Årets fotbollsmatch spelas söndag 13 november när svenska herrlandslaget möter Frankrike i VM-kvalet på årsdagen av terrorattacken mot Paris. Plats: Stade de France, arenan där tre självmordsbombare sprängde sig själva till döds. Den här matchen kommer inte bara att handla om fotboll.

December: Julafton! Bara 358 dagar kvar.

Det blir ett fint år. Hoppas vi ses längs vägen!

ANNONS