Ingrid Norrman: Bra beslut om Stadsteaterns tredje scen

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nej, det blir ingen tredje scen på parkeringen bakom Göteborgs stadsteater. Styrelsen har sagt nej till 205-miljonersprojektet och vill i stället satsa på en liten tredje scen i teaterhusets källare. Det är ett bra beslut, som jag förordade redan när nybyggnadsförslaget kom för snart två år sedan.

Önskemålet om en tredje scen är inte nytt. Redan under Jasenko Selimovics tid som teaterchef för tio år pratades om en källarscen. Men Stadsteaterns förre vd Ronnie Hallgren, idag vd på Göteborgsoperan, såg större än så och drev igenom en förstudie om en helt ny byggnad på parkeringsplatsen bakom teatern.

Bara bygget skulle kosta 205 miljoner. Sedan skulle byggnaden fyllas med innehåll, personal och teknik. Det var oklart vad slutnotan skulle landa på, men Hallgren charmade teaterstyrelsen som gick med på en förstudie och vd:n var i april förra året övertygad om att beslutet skulle klubbas i kommunstyrelsen redan till sommaren och att projekteringen därefter skulle sätta igång direkt.

ANNONS

Så blev det nu inte. Hallgren hade inte lika lätt att charma politikerna i Göteborgs kommunfullmäktige som teaterstyrelsen och omorganisationen av kommunens bolag sköt också beslutet på framtiden. Och nu kom alltså beskedet att planerna på en nybyggnad läggs ner. Istället väcks det gamla förslaget om en källarscen till liv. Ärendet kommer förmodligen upp på tisdag i moderstyrelsen, Göteborg & Co Kommunintressent AB, där Stadsteatern nu ingår tillsammans med Got Event, Liseberg och Göteborg & Co. Tanken är att ljudisolera den gamla replokalen i källaren och göra om den till en liten fast tredje scen i huset.

Det är ett bra förslag av många skäl:

En liten scen med plats för mellan 50 och 80 personer kompletterar de befintliga scenerna Studion (180 platser) och Stora scenen (580 platser). Den blir enormt mycket billigare att bygga.

Den blir också enormt mycket billigare att driva. Här kanske man klarar sig med enbart en tekniker och en vaktmästare förutom skådespelarna på scen. Här kan spelas en helt annan sorts teater. Och som teaters konstnärlige ledare Pontus Stenshäll säger när jag ringer och frågar: "På en sådan liten scen är inte framförhållningen lika lång; här kan vi snabbare spegla samtiden."

Men varför drev då förre vd:n så hårt förslaget om en helt ny byggnad? Bara förstudien där största delarna nu får kastas i papperskorgen kostade 1,2 miljoner.

ANNONS

"Det finns ingen stor teater i Europa som inte har en black box", argumenterade Ronnie Hallgren. Nuvarande vd Björn Sandmark säger i stället att källarscenen kommer att bli lite som en black box. Och teaterns konstnärlige ledare ser källarscenen som en "jättehäftig" plats där publiken kan röra sig i och låta sig omslutas av rummet.

Det låter väl bra! Och sparar dessutom minst 190 miljoner för göteborgarna.

ANNONS