Stekt aubergine med sötsur sås på Super Rullband, en tillflyktsort för Marcus Berggren och många andra.
Stekt aubergine med sötsur sås på Super Rullband, en tillflyktsort för Marcus Berggren och många andra. Bild: Stefan Edetoft

Marcus Berggren: I år blir kinamaten vår enda räddning

Flashback Forever, Terra och ett Folkets hus som inte vill ha folk i sina lokaler. Kulturåret 2022 i Göteborg bjöd både på guldkorn och otrevliga överraskningar. Framförallt var det året när Göteborgsfamiljen tog ett bastant bowlinggrepp kring kulorna på oss, menar Marcus Berggren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Okej, jag får väl vässa pennan i armhålan och försöka sammanfatta kulturåret i Göteborg 2022. Detta är inget facit utan bör läsas som Bibeln: motvilligt och med vissa invändningar.

Avenyfamiljen har nu likt en illa utklädd spion (lösmustasch, tidning med två hål för ögonen i) bytt namn till det mer inkluderande Göteborgsfamiljen. Därmed har de stan i ett bastant bowlinggrepp kring kulorna.

Mina så kallade vänner tycker att Skanshof, Magasinet, finpizzerian i gamla Lidl och Levantine är urtrevliga men det är bara för att de har glömt vart de kommer ifrån (Sejdeln). Snart skaffar de väl jobb också, svikarna.

Den enda som borde ha monopol är farmor så man har något att spela när man besöker henne och hon har berättat klart om sin artrit eller artros eller vad det nu är. Om Göteborgsfamiljen är min familj så är jag hellre adopterad.

ANNONS

Från Kina verkar det som, för det enda man kan äta ute numera, om man vill slippa självmördarsniglar på bädd av barr, är kinamat. Det finns en tant som gör någon slags dunderkinesisk spaghetti och köttfärssås i den deprimerande stadsdelen kring Kronhusbodarna, på Gansu-köket. Det smakar som att få en långtradare av en solvarm hästmule – fast i magsäcken.

Den bästa är dock Super Rullband. Det vet alla kineser och kan 1,4 miljarder ha fel? Jepp, men inte gällande krubb. Har man inte ätit Super Rullbands ”ätliga groda” och sänkt fem öl för att glömma är man fan rasist. Inte som folk åtminstone.

Och på tal om folk var det väl själva fan att Folkets hus inte gillar när det är folk på Folk. Folk som dessutom har kul. Folkets hus, vad håller ni på med? Bete er som folk! Det är inte svårt att tro att deras plötsliga intresse av vad som händer i deras lokaler har att göra med att Petter ”Storsnalen” byggt klart Saurons torn ovanpå Draken. Solförmörkelse över hela Järntorget. Det kallas kulturskymning. Petter hävdar dock sin oskuld men det hade jag också gjort i fråga om allt utom sex.

Har man inte ätit Super Rullbands ”ätiliga groda” och sänkt fem öl för att glömma är man fan rasist.

Några som däremot beter sig som en soluppgång är ”Flashback Forever” som i år gjort ett segertåg genom Sverige med den roligaste scenföreställningen sedan Sten-Åke Cederhök hade långbyxor.

ANNONS

Om jag är partisk? Ja, jag känner la dem men inte fan gillar man när det går bra för folk man känner? Men i fallet Flashback är det bara att buga sig inför överheten. Två fläktrökande pattskämtare och Saga Norén länskrim har gjort Red Lion känt i hela Sverige. Res: Staty.

Nu har det äntligen nått 031:s jeansjackeuniformerade ungdom att Terra är stans bästa band. Utan vare sig hype eller medial exponering har deras musik spridits genom mun mot öra-metoden. Korståget mot den generiska Stockholmsskiten vi får via radion har inletts. När det kommer till musik har Göteborg alltid varit överlägsna men det är såklart kul att stockholmarna håller på. Hellre att de har ett band än en politik, som jag brukar säga.

Ett spelställe som bokstavlig talat har seglat upp är pråmen M/S Götapetter som ligger någonstans bakom Gasklockan – tror jag – Sofiero är ingen energidryck för minnet direkt. Det är så långt som möjligt från något sånt ölsponsrat Stay Out West-gig i augusti som bara hålls för att förgylla stockholmares instastory.

Ett annat mäktigt spelställe är svartklubben Sekten. För övrigt enda anledningen till att besöka Mölndal.

Det är väl till ljusskygga platser som Mölndal eller Gasklockan kulturen får springa och gömma sig nu när Järntorget blir en ändtarm till “evenemangsstråket” och långgatorna har börjat med mellanrätter. Det är helt rätt. Riktig kultur behöver lugn och ro för att kunna sprida oro, långt från makten och ännu längre från norska hotellmagnater.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Sju råd till en blivande ståuppkomiker

LÄS MER:Ruben Östlund gör konst till hockey

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS