Hur ska alla dessa kontor hyras ut?

Pandemin har förändrat våra livsvanor, fler vill jobba hemifrån och butikerna i city dör. Samtidigt byggs fler och fler kontor på attraktiva tomter i Göteborg. Mark Isitt tycker att vi måste ”bostadisera” innerstaden.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag bor på Kungsportsplatsen. Fast i Köpenhamn. Rundetårn är min Kopparmärra. Och vart jag än tittar ser jag lägenheter. Det lyser (PH-)lampor i nästan vartenda fönster. I veckan var jag i Göteborg för att researcha en kommande artikelserie. På Kungsportsplatsen lyste inga lampor i fönstren. Inte på Hamngatorna heller. Eller på Gustaf Adolfs torg. Enligt stadsbyggnadskontoret bor 4100 göteborgare innanför vallgraven.

Hallå, är det någon hemma?

Höjer du blicken, inkluderar hela Göteborg, då framträder lappsjukan ännu tydligare. Statistik från Chalmers visar att det bor 1302 invånare per kvadratkilometer. I Köpenhamn är det 7545. Varje göteborgare har 770 kvadratmeter till sitt förfogande. Köpenhamnarna har 130.

ANNONS

LÄS MER:Vem kommer vilja mysa vid Göteborgs nya skrapor?

Lösningen är naturligtvis att ”bostadisera” innerstaden. Att bygga fler lägenheter i centrala lägen, att konvertera kontor. Men hur många sådana satsningar ser du i city? Skeppsbron har nu diskuterats i över två decennier, planerad byggstart är satt till 2022 (tro det den som vill). Det är ett läge så attraktivt att där utan vidare hade kunnat uppföras en fyra, fem skyskrapor på rad, 500 lägenheter i varje – skuggorna hade kastats ut i älven – men istället duttas det med 450 bostäder på den väldiga kajen.

I Centralenområdet är exploateringen lyckligtvis högre, i reklamen refereras det rentav till ”de centrala delarna av London och Vancouver”, men snedfördelningen är extrem, 2000 lägenheter mot 16 000 arbetsplatser. Av de där glittrande glastornen kommer de allra flesta rymma kontor, befolkade av pendlare. Precis som i Gårda, där det just nu byggs ett kluster av kontorsskrapor, en stadsdel som i decennier åderlåtits på boende trots sitt idylliska läge intill prunkande Mölndalsån.

LÄS MER:Skippa 400-årsjubileet och ta höjd för 500 i stället

Hur ska alla dessa kontor hyras ut? Särskilt som pandemin givit oss delvis nya vanor; en undersökning bland danska kontorsarbetare visar att 58 procent vill fortsätta jobba hemifrån, minst två tre dagar i veckan. Jag undrar, hur ser motsvarande siffror ut i långt mer individualistiska Sverige?

ANNONS

Och hur ska cityhandeln kunna överleva? I en aktuell rapport från Fastighetsägarna i Göteborg konstateras att 10 000 centrala lägenheter inom tio år är ett måste om inte stadens köpkraft ska urholkas. ”Man behöver bygga på fastigheter, bygga mellan och få igång flera viktiga projekt som evenemangsområdet, Heden, Gullbergsvass” konstaterade Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna. Bygga på Heden? Tjenare mors. Om du tycker Skeppsbron tagit lång tid, så…

LÄS MER:Masthuggskajen håller på att bli ett magplask

Jag läser i Politiken, mumsandes på mitt nybakta tebirkes som jag just varit nere och köpt hos min bagare, att Danmark är helt förskonad från den butiksdöd som det pratas så mycket om i Göteborg. Antalet affärer har till och med ökat något under pandemin. Enligt Dorte Wimmer, chef för Scandinavian Retail Institute, finns det bara en förklaring:

”Flere og flere vil handle tæt på deres bopæl, fordi vi har vænnet os til at arbejde tre dage på kontoret om ugen og to derhjemme.”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS