Anna Rosenström: Hov1 och Håkan en oväntat gyllene kombination

Håkan-fansen förfasas över att deras idol nu definitivt blivit en sellout när han samarbetar med Hov1. Släpp det, skriver Anna Rosenström, Hellström och Stockholmsgruppen har mer gemensamt än ni tror.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är inte direkt svårt att hata på Hov1. För det första är de vita och rappar. För det andra är de stockholmare och låter precis som det. För det tredje har de i princip bara tjejer i sin fanbase, något som det per automatik ses ned på.

Gruppen gjorde sig inte precis lättare att älska när de häromveckan sjukanmälde sig från en spelning på Eksjö stadsfest, bara för att i hemlighet spela på sin pressansvarigas bröllop, vilket P3 Nyheter avslöjade.

När de nu gjort ett samarbete med Göteborgs allra käraste ikon, Håkan Hellström, är fansen inte nådiga. Håkan-fansen alltså. ”Vem har han blivit?”, ”Sorgens dag”, ”Håkan gräver sin egna grav” vara bara några av kommentarerna i Facebook-gruppen ”Håkanpojkar” inför det fruktade släppet.

ANNONS

Hov1-sidan är mer positiv: ”Som att sätta Messi och Ronaldo i samma lag”, skriver ett fan.

Faktum är att Stockholmsrapparna och den gode Hellström har mer gemensamt än vad Håkan-fansen vill tro. Båda parter är experter på att skildra bitterljuv ungdom och sårig romans. Båda hämtar inspiration ur svensk vistradition. Båda envisas med att hålla fast vid något slags underdog-perspektiv trots att man hör till Sveriges största artister.

Håkan har slutat vara indie för länge sedan.

Att Håkan slutat vara indie har det varit snack om länge men på senare tid kanske ännu mer. Framförallt riktas det kritik mot alla omkring-grejer, som Håkans ”sportmusikal” eller hans Instagram-konto som till stor del sköts av skivbolaget Tro & tvivel. Deras strategi tycks vara den samma som för vilket nyvaket mediebolag som helst när sociala medier var nytt. Här lägger man helt utan skam upp överproducerade inlägg med captions som ”uppmuntrar till interaktion”.

”Hur är eran valborg? Tagga Håkans Instagram och visa”

”När Håkan tar din mobil på konserten när du har videosamtal”

Bara några exempel på hur man riktigt knådar fram content för att nå kidsen. Detta gillar – med all rätt – inte de konservativa Håkan-fansen. #Freehåkan är en hashtag som (kanske lite skämtsamt – men ändå) numera existerar.

ANNONS

I ärlighetens namn är den nya singeln ”Saudade” rätt så fin.

Men ett samarbete med Hov1 tycks ändå vara den definitiva sellouten. När det gäller det känner jag dock bara: Släpp det. I ärlighetens namn är den nya singeln ”Saudade” rätt så fin.

Visst, Hov1-slynglarna har som alltid en lite småstörig ton i både rap och sång. Och det kanske inte är den bästa låten de ”nånsin skrivit” som gruppen själva hävdar (det måste väl ändå vara ”Hon dansar vidare i livet”?)

Men i övrigt är Håkan och Hov1 en oväntat gyllene kombination. Det enkla gitarrplocket, de smäktande stråkarna. Texten som träffande fångar den där smärtsamma men nostalgiska saknaden efter någon som gjorde avtryck i ditt liv för länge sen. Ömt, längtansfyllt och lätt enerverande. Precis som bra popmusik ska vara.

Framförallt är melodierna otroligt effektiva. Ja, de påminner kanske lite om något som man hört förr. Men å andra sidan, gör inte alla Håkan-låtar det?

LÄS MER:Hov1 släpper låt med Håkan Hellström

LÄS MER:Håkan Hellström gästade popdrottningarna på scen

LÄS MER:”Hymn” – så blev en obskyr folkmusikslinga den svenska hiphopens sommarklassiker

LÄS MER:Bebiskaoset på Miriam Bryants turné

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS