Hanna Ferm från Göteborg höll trycket och är klar för final i årets Melodifestival.
Hanna Ferm från Göteborg höll trycket och är klar för final i årets Melodifestival. Bild: Johan Nilsson/TT

Hanna Ferm är fångad i en stormvind på väg mot Eurovision

Nu gäller det att Hanna Ferm håller fast i flytet, fångad i stormvind som hon är, för när det är dags för final i Friends arena är hon nu om möjligt ännu större favorit till slutsegern.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Stormbyarna fortsatte riva och slita i träd och takpannor under lördagskvällen. "Gå inte ut", varnade Räddningstjänsten. Inne i Malmö arena stod blott nittonåriga Hanna Ferm stadigt i vinddraget från den i sammanhanget världsberömda Carola-fläkten. Den som är reserverad för verkliga schlagerdrottningar. Och även om inte Hanna snodde Carolas och Charlottes kronor tog hon tveklöst en plats på tronen.

När Hanna Ferm sedan kunde gå ut och köra utan press, när finalplatsen var klar, glänste hon om möjligt ännu mer. Och hann slänga in ett tack.

"Det här betyder så mycket för mig", sade hon till publiken och där finns en stor del av förklaringen till Hanna Ferms framgång. Visst, hon sjunger bäst av alla i årets tävling, men liksom sina föregångare bland schlagerdrottningar har hon verkligen förberett sig. Det finns ingenting nonchalant över sättet som Hanna Ferm uppträder på. Hon har gjort läxan om och om igen. Och det har gett resultat. Hon kunde hålla nerverna i schack och leverera trots att det stormade.

ANNONS

LÄS MER:Det är upp till Hanna Ferm om hon vill bli vår nya schlagerdiva

LÄS MER:Mellostjärnan Hanna Ferm tillbaka på Hisingen – där allt började

Nu gäller det att Hanna Ferm stannar i flytet, fångad i stormvind som hon är, för när det är dags för final i Friends arena är nu om möjligt ännu större favorit till slutsegern.

Melodifestivalens Hall of fame är fortfarande en märklig idé som SVT omedelbart devalverat genom att man snart hunnit välja in alla som råka passera tv-huset. Detta sagt tycks det ju upplagt för maffiga framträdanden i Eskilstuna på lördag. Risken är förstås att de tävlande artisterna framstår som ännu blekare när proffsen ska avlösa varandra på scenen. Men kan det väl vara värt för att skaka lite liv i Andra chansen.

Nanne Grönvall hade det förresten riktigt motigt när såväl hennes egen låt och den hon var med och skrev till Jakob Karlberg hamnade sist och näst sist i tävlingen.

Till sist. Programledarnas sketcher och mellanakter har varit miserabla. Men när David Sundin faktiskt gör något som i alla fall liknar en markering mot "de som vill lägga ned public service" kliver Melodifestivalen för ett kort ögonblick ur sin glittriga bekvämlighetszon. Tack för det.

ANNONS