Göteborg regerar i tv-Europa!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Söndag. Ännu en bekant "gillar" lågprisbolaget MTR på Facebook. Samtidigt läser jag i SvD hur det Hongkongbaserade bolagets lokförare känner sig övervakade av arbetsgivaren och att anställda uppmanats att rapportera till chefen om någon kollega skrivit negativt om bolaget i sociala medier. I en intervju berättar bolagets vd dessutom hur man uppbackade av Hongkongs regering vill växa i Sverige och bygga allt från bostäder till köpcentrum.

Klart vi lever i en globaliserad värld och inte kan stänga gränserna för utländska investeringar. Men jag blir ändå rätt orolig. Precis som skolor och sjukvård finns det när det gäller bostäder viktigare värden än att göra vinst. Några fräcka bostadsområden i Bollebygd lär inte stå först på MTR:s önskelista.

ANNONS

Måndag. "Pensionera dig utomlands" trumpetar annonsbilagan där förstasidan pryds av en romantisk bild av ett kärlekspar på en sandstrand i solnedgången. Jag får veta att de kan leva i Portugal utan att betala skatt, men däremot inte vem som ska betala för eventuell vård om de blir sjuka. Fast då brukar pensionärerna förstås flytta hem till Sverige.

Tisdag. Mattias Norströms melankoliskt slokande flaggstång vållade vild debatt när den placerades i Vasaparken förra året, men tar i dag i stället plats på Sergels torg i Stockholm. Så rätt! Varför placerades konstverket här inte på Gustaf Adolfs torg i stället för i Vasaparken?

Onsdag. Ska vi vara glada för att Myndigheten för kulturanalys flyttas från Stockholm till Göteborg eller arga för att bara 13 personer jobbar på den pyttelilla myndigheten? Glada förstås. Arbetsmarknaden växer för statistiker och kulturarbetare. Och vi ökar ändå vår andel av Sveriges 286 000 statliga jobb med en halv promille.

Torsdag. I dag är det 20 år sedan prinsessan Diana dog och vi översköljs med texter och kommentarer om hennes liv och död. Själv berättade hon en gång att hon endast hade träffat sin blivande make 13 gånger innan de gifte sig. I engelska överklassen kan man alltså också bli bortgift.

ANNONS

Fredag. Göteborgarna är bra på grävjournalistik. Uppdrag Gransknings internationellt uppmärksammade reportage om FN-soldaters sexuella övergrepp mot barn nomineras i dag till Prix Europa och kan bli årets viktigaste europeiska tv-produktion. Bra för cheferna att ha med sig när stockholmarna rycker och drar för att få grävprogrammen till huvudstaden.

Missat? FN och övergreppen finns på SVT play.

Lördag. Om ens snart 93-åriga mamma har vernissage är det klart man inte missar festen! Tar bilen till Kungälv där en handfull kvinnor och en man (min pappa) i 14 år broderat Kungälvs historia från vikingatid till 1700-tal. Nu är den femte och kanske sista gobelängen klar och visas tillsammans med de andra på Mimers hus. Vilket projekt! När ska vi börja i Göteborg?

Sen raka vägen till andra ö-festen någonsin på Ringön! Den vill man inte heller missa.

ANNONS