Göteborg får nytt litteraturpris

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborg ska få ett nytt litteraturpris. Och denna gång blir det ett pris som faktiskt har anknytning till vår stad.

I dag finns två årliga litteraturpris på vardera 100 000 kronor som staden sedan två år delar ut för att ”sätta Göteborg på kartan”. De första pristagarna var en essäist från Stockholms skärgård och en barnboksförfattare från Lund. Förutom GT och GP var det bara Sydsvenskan i Malmö bland storstadstidningarna som uppmärksammade priset med två TT-notiser, varav en på familjesidan.

Så småningom kompletterades ambitionen med att staden även ville stödja författare och förstärka tillgången till litteratur i Göteborg.

Årets ena pristagare är kritiker i DN, jurymedlem för DN:s kritikerpris och medlem i juryn för Augustpriset. Det andra priset gick till en av förra årets mest hypade debutanter. Behöver de stöd av Göteborgs skattebetalare?

ANNONS

Tillsammans med arvodena till juryn är litteraturpriserna en årlig satsning på en kvarts miljon kronor. Är detta bästa sätt att ”förstärka tillgången till befintlig litteratur i Göteborg”?

Men nu kommer ett nytt litteraturpris som verkligen har anknytning till Göteborg. Ett litterärt sällskap vill väcka liv i författaren Bengt Anderbergs minne och inrättar nu Bengt Anderbergpriset till en person som verkar i hans anda.

Jag är kanske part i målet, sällskapet bildades i april förra året och två månader senare blev jag medlem nummer 43. För Bengt Anderberg lämnade spår hos dem han mötte.

Första gången vi pratades vid var när hans roman Amorina gavs ut och han tillfälligtvis lämnat Bornholm vilket inte hände så ofta, han trivdes inte längre i födelsestaden Göteborg. ”Storstäder gör mig bara rädd. En stad ska vara som Göteborg 1935, när det bara fanns ett trafikljus.”

Ändå är det inte precis rädsla och feghet man förknippar med författaren vars skandalroman Kain redan 1948 gjorde att han hotades av sedlighetsåtal. Och han blev inte ”snällare” med åren:

”Jag blir allt rödare och mer upprorisk och jag är nöjd med det. Och jag hoppas den dagen kommer när jag kan dö lika upprorisk och hädisk, annars skulle det vara för jävligt, tycker jag, att svika sin ungdoms ideal.”

ANNONS

Om Bibeln och tro hade han många åsikter:

”Att läsa Paulus är som att komma in i ett korvhorn med utsikt in i ett ändlöst, grått fjälster. Obegripligt att så många stora andar har fallit för honom. Men det är väl tron som gör’et.”

Och stora ord var han skeptisk emot:

”Tror egentligen inte på någonting, utom att allt skall gå åt helvete. Som det ju också gör, låt vara om 75 miljarder år, när det meningslösa kretsloppet har stannat. Så härligt det ska bli med ett äntligen fridfullt universum, fyllt av en stillsam, obestämd strålning, där allt liv för länge sedan är bortglömt.”

Det nya litteraturpriset består av 10 000 kronor och ett kilo av Andersbergs favoritchoklad. Författaren var pacifist, antirasist och miljökämpe och priset delas ut den 16 april nästa år till en författare, journalist eller samhällsdebattör som verkat i hans anda.

Ett tips: På onsdag berättar författaren Bengt Berg om sina möten med Anderberg på Litteraturhuset i Göteborg. Berg är även medlem i juryn för Bengt Anderbergpriset.

ANNONS