Glöm swish – nu är ensamjournalisterna trendiga

Den utskällda swishjournalistikens välkammade lillasyster är här. Victoria Greve skriver om nyhetsbrevstrenden som kommit till Sverige – med starka profiler som sätter fokus på det som mediehusen missar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förra helgen skickades det 99:e och sista ”Matmejlet”. När det populära nyhetsbrevet nu läggs ner har det över 15 000 prenumeranter som varje vecka följer vad Lisa (vi som läser känner definitivt att vi är Lisa med henne) ätit i veckan, vilka råvaror som är i säsong och låtit oss bli inspirerade av hennes veckomenyer.

Pionjären Matmejlets avsked sammanfaller med en ny storhetstid för nyhetsbreven. Ett par dagar efter Matmejlets dödsbud lanserade den konservativa profilen Ivar Arpi sitt nyhetsbrev ”En rak höger” på plattformen Substack. Där finns också författaren Katrine Marçals nyhetsbrev om kvinnor och ekonomi.

ANNONS

På annat håll har journalisten Jojje Olsson ”Kinamedia nyhetsbrev” som kommer varje vecka till betalande prenumeranter. I höstas belönades Emanuel Karlsten med Stora journalistpriset för ”Coronaveckan som gått”.

Veckorevyn är inget nyhetsbrev i klassisk bemärkelse, men likväl i mångt och mycket en enkvinnasshow, där chefredaktören Irena Pozars granskningar av övergrepp mot dokusåpadeltagare i ”Paradise Hotel” finansieras delvis genom betaltjänsten Patreon.

LÄS MER:Många medarbetare och även vd:n lämnar Bulletin

Det är starka profiler som själva sätter agendan bortom de stora mediehusens dagordning – även om flera av dem också samarbetar med tidningar. Och läsarna betalar. Den utskällda swishjournalistikens välkammade lillasyster är här.

För skribenterna har nyhetsbreven har flera fördelar. Algoritmerna som styr vad som syns och inte på sociala medier som Facebook och Youtube blir oviktiga när breven hamnar direkt i läsarens inkorg. Skribenterna får betalt direkt av läsarna.

På amerikanska Substack är det många kontroversiella profiler som blivit utkastade från sina jobb på stora tidningar som New York Times, som opinonsredaktören Bari Weiss, som står för några av de största nyhetsbreven. På Substack finns ingen ansvarig utgivare som lägger sig i. Passar det inte kan profilerna ta sitt mejlregister och dra.

I programförklaringen för ”En rak höger” är Ivar Arpi tydlig med att det inte är på grund av deplattformering han nu satsar på nyhetsbrev utan en analys av hur läsare vill ha sina nyheter i ett nytt medielandskap: ”vad är ens en dagstidning utan sin fysiska manifestation? En samling skribenter med en gemensam logga. Det är inte på det viset många av oss läser nyheterna längre. Vi scrollar flödena och följer i övrigt enskilda skribenter som vi litar på, oavsett vilken lagtröja de för tillfället har på sig.”

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Inte så farligt" – Roxane Gay (redaktör)

I Sverige är trenden fortfarande i sin uppstartsfas men fler välkända namn lär haka på. Det är nog inte heller en slump att många av nyhetsbrevsprofilerna från början är bloggare. De som slog igenom i mitten av 00-talet och tog sin in i tidningsspalterna, men nu längtar tillbaka till ett internet som känns mer som det var från början.

Läs fler krönikor av Victoria Greve:

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” får oss att prata om klass

LÄS MER:Tablå-tv har gjort comeback som lägereld

3 X Nyhetsbrev

Bokmejlet av Johan Kellman Larsson

GP-medarbetaren Johan Kellman Larsson skriver ett personligt hållet veckobrev som kommer varje helg med lästips, spaningar och nyheter om kommande böcker.

”The Audacity” av Roxane Gay

Feministiska författaren Roxane Gay startade sitt nyhetsbrev i januari i år med kurerade länkar till nyheter och essäer, en bokklubb och ett forum för aspirerande författare att visa upp sitt skrivande.

Ask Polly

Frågespalten som drivs av Heather Havrilevsky flyttar helt från New York Magazine till Substack för att kunna gå tillbaka till sina ”freaky” rötter från bloggtiden och ge mer oborstade råd till de kärlekstörstande läsarna som skriver in.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS