Röster i valet 2022 räknas.
Röster i valet 2022 räknas. Bild: Johan Nilsson/TT

Marcus Berggren: Folk som röstar på SD är inga mysterier

Debattörer, posörer, twitterflanörer. Många är de som känt sig kallade att förklara Sverigedemokraternas fortsatta framfart i årets val. Marcus Berggren tror sig ha funnit ett svar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna gjorde i sedvanlig ordning ett kanonval. Alla andra är som vanligt den märkliga mixen av chockade ”men inte förvånande”.

Debattörer, posörer, twitterflanörer, ja, hela ligan som jobbar med eller utan lön med att tycka saker måste slå pålstek på sig själva för att förklara hur det kunde bli så här. Det är intressant att vi har ett parti som är megapopulärt men ändå så kontroversiellt att resten måste genomgå traumaterapi med varma stenar längs ländryggen efter varje val.

Förklaringarna till Sverigedemokraternas framfart pendlar mellan krystade och trötta och jag har själv stått för flera av dem.

Kan det vara för att fejkade nyheter sprids på sociala medier, där vem som helst med en router och lite jävlar anamma kan påstå exakt vad som helst?

ANNONS

Kan det vara för att folk bara älskar svenska traditioner så himla mycket och räds att synkroniserad dans i knätofsar ska förpassas till historiens skräphög ihop med Lunarstorm och Soran Ismail?

Är det för att vänstersidan har varit dåliga på att presentera ett lockande alternativ till att stänga gränserna och svälja nyckeln så att vi får lite lugn och ro?

Är det för att gammelmoderaterna har bytt parti eftersom de någonstans innerst inne inte kan respektera en partiledare som för sig med samma uppdiktade självsäkerhet som en för tidigt född dvärgschnauzer?

Det känns som att man drar till med vilken förklaring som helst för att undvika prata om vad den egentliga anledningen nog ändå är.

Förklaringarna till Sverigedemokraternas framfart pendlar mellan krystade och trötta och jag har själv stått för flera av dem.

Kan… jag säger bara kan det möjligen kanske vara så att en femtedel av dem som orkade släpa sig till vallokalen är liiiiite rasister?

Att det inte har med internet och dvärgschnauzers att göra, utan att det bara är så enkelt att var femte person tycker att vita är bättre än svarta, att falukorv är goare än falafel och att folk som inte pratar samma språk är lite obehagliga?

Det vore inte underligt rent historiskt sett. Vi har varit rasister nästan hela bunten inifrån och ut. Vi har knackat danskar, norrmän och bögar i den ordningen. Kvinnor och hästar. Allt som inte ser ut att heta Åke har åkt på det så inni.

ANNONS

Mänskligheten som art och svenskarna som folk har skärpt sig med tiden, men vore det en för jobbig tanke att vi har ett allt större gäng som ändå är en smula mer old school? De har ändå en partiledare som älskar Ultima Thule. Det är inget band man lyssnar på för den svängiga musiken.

Jag säger inte att alla som röstar på SD är nazister och önskar att Hitler fick en gravsten så att de kan hångla med den. Jag säger bara att jag tror att när de ser någon med slöja på Ica så vänder sig magsäcken som en pannkaka och de känner “tack, men nej tack”.

Det har de all rätt att tänka men att säga att man röstar på SD för något annat än deras restriktiva invandringspolitik är som att säga att man går på strippklubb för att man är intresserad av “ljud och ljus”. Säker på att det inte är pattarna då, Göran? Nä nä, jag ville bara kolla.

SD har löst det bra genom att man absolut inte får kalla Sveriges mest höger riksdagsparti för rasister. Ett parti som ploppade upp som en flugsvamp rakt ur det sena 1980-talets nationalsocialistiska mylla, och har en reklamfilm där en etnisk svensk tant med rullator blir jagad av kvinnor i heltäckande slöja.

ANNONS

Jag kan absolut tänka mig att sluta kalla dem för rasister. Den dagen då vi också slutar kalla bollar för “runda” och i stället kör på “fyrkantsfientliga”... Förlåt, jag menar såklart “fyrkantskritiska”.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Jag är den småfeta wow-pappan jag brukade håna

LÄS MER:Jag vill inte leva i en tid där unga inte är flumvänster

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS