Flytten tillbaka till Göteborg har börjat

Världskulturmuseet i Göteborg har inte längre någon egen chef. Men flera andra nya chefer har flyttat in på Korsvägen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det händer saker vid Korsvägen i Göteborg sedan Statens myndighet för världskultur fick en ny chef för snart ett år sedan. Medan den förra chefen ägnade sig åt att själv resa runt i världen och låta sig inspireras har den nya chefen Ann Follin gjort om hela organisationen, tagit bort alla museichefer, föreslagit en hopslagning av de tre Stockholmsmuseerna till ett nytt stockholmskt Världskulturmuseum och packat ihop personalen för att hyra ut kontorsyta som ett sätt att få in pengar.

Hon har även så smått börjat flytta tillbaka myndigheten till Göteborg där den enligt regeringsförordningen ska ha sitt säte.

Det känns betryggande att Världskulturmuseerna idag fått en chef som tagit tag i ekonomi och organisation. För varför byggdes egentligen Världskulturmuseet vid Korsvägen i Göteborg för sammanlagt 345 miljoner? Varför betalade Göteborgs kommun 20 miljoner för att tvångsinlösa fastigheter och frigöra tomten åt staten? Inte var det för att se nästan hälften av utställningsytan, tusen av de totalt 2 600 kvadratmetrarna, stå tomma i åratal! Fortfarande står 600 kvadratmeter utställningsyta öde i prestigebyggnaden.

ANNONS

Läs också: Nytt världskulturmuseum i Stockholm (160930)

I den nya organisationen ses myndighetens fyra museer som en enhet, men museichefer saknas. I stället finns en chef för alla museernas samlingar, eller samlingen som man säger. Det finns en stabschef som håller i ekonomi och administration. En chef för innehåll och lärande. En för publika möten. En för kommunikation. Den geografiska platsen är underordnad.

Att minska antalet chefer har sparat 800 000 kronor om året. Men viktigast är att myndigheten börjat flytta tillbaka till Göteborg; den tidigare chefen smygflyttade ju sju av åtta chefer till Stockholm.

Av fem chefer i ledningsgruppen sitter visserligen tre fortfarande i Stockholm, men tunga poster, som stabschef som håller i ekonomi och administration och chef för samlingarna, är numera placerade på Korsvägen och en ny HR-chef är också rekryterad och sitter i Göteborg.

Smygflytten till Stockholm kritiserades hårt i en genomlysning av myndigheten som Statskontoret gjorde i höstas. Den nya organisationen visar att Ann Follin lyssnat och börjat göra om.

Att se myndighetens fyra museer som en enhet är ett sätt att minska kostnaderna och få mer pengar till innehåll. Betyder det att vi får färre egenproducerade utställningar i Göteborg och fler utställningar som vandrar mellan museerna?

ANNONS

Jo, så blir det säkert. Men bättre det än att inget alls händer i det vackra hus som Göteborg satsat så mycket pengar i.

Nu ska hela sjätte våningen rensas och hyras ut. 900 kvadratmeter kontorsyta på Korsvägen söker hyresgäst för att få in 2,7 nya miljoner till verksamheten.

Gott så. Men var det verkligen fräcka kontorsutrymmen hon hade i bakhuvudet, dåvarande kulturministern Marita Ulvskog, när hon satsade 345 miljoner på ett världskulturmuseum i Göteborg? Och var det verkligen för att skaffa fler kontorslokaler i staden som dåvarande kommunalrådet Göran Johansson satsade 20 skattemiljoner på att frigöra museitomten?

Jag skulle gärna läsa en utvärdering idag av den bygg- och beslutsprocessen.

ANNONS