Per Magnus Johansson: En fransk kosmopolit har lämnat oss

Philippe Sollers var flitig, modig och provokativ. Skönheten var hans naturliga element. Det skriver GP:s Per Magnus Johansson, som minns den produktive och beläste författaren från Bordeaux.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under den senaste månaden har i Frankrike på bred front uppmärksammats att författaren Philippe Sollers avled 5 maj. Han föddes 1936 i Bordeaux, verkade i Paris från och med 1955 och begravdes 15 maj på Île de Ré, vid den franska Atlantkusten, där han med sin familj återkommande tillbringade somrarna.

Flera framstående författare och intellektuella har hyllat honom för hans originalitet, okuvliga förhållande till texten och hans aldrig sinande begär till skrivandet. Hans fru sedan 1967, Julia Kristeva, berättade för mig under en middag i Stockholm för mer än tio år sedan att hennes man varje dag i arla morgonstund var som fastnaglad vid arbetsbordet.

ANNONS

Philippe Sollers har en mycket omfattande publiceringslista. Han skrev roman efter roman. Han debuterade 1958, 21 år gammal, med ”Une curieuse solitude”, som hyllades av bland andra Louis Aragon. ”Graal”, den roman som kom att bli hans sista, publicerades 2022. Under perioder av sitt liv slutförde han en roman per år; de flesta av dem utgivna på bokförlaget Gallimard.

Kärleken till det upplysta Paris var självklar. Voltaire stod honom nära; han studerade den franske filosofen dagligen och lät sig inspireras.

Bland alla hans romaner skulle jag vilja nämna ”Medium”, känsligt översatt till svenska av den Göteborgsbaserade psykologen och frankofilen Håkan Liljeland. Skildringen har Venedig som utgångspunkt och där, i den mytomspunna staden vid Adriatiska havet, utspelar sig också dess drama. En stad som Sollers besökte första gången i oktober 1963 och vars magi han drabbades av. Han återvände regelbundet till staden byggd på vatten; i skrivandet, i läsningen och i geografin.

När undertecknad gjorde en intervju med Sollers på hans kontor i bokförlaget Gallimards lokaler i Paris förmedlade han med övertygande kraft sin förankring i den franska intellektuella traditionen. Kärleken till det upplysta Paris var självklar. Voltaire stod honom nära; han studerade den franske filosofen dagligen och lät sig inspireras. Han behöll samtidigt en fot i katolicismen.

Tel Quel, som han tillsammans med Jean-Edern Hallier grundade 1960, kom att bli en inflytelserik intellektuell mötespunkt. De två var vid tillfället endast 24 år gamla, men ambitiösa, känsliga för tidens strömningar och språkliga virtuoser. Tidskriften publicerade avantgardistiska tänkare, bland andra Jacques Derrida, Michel Foucault, Roland Barthes och Julia Kristeva. År 1983 övergick Tel Quel till den nya tidskriften L’Infini, Sollers blev då ensam redaktör och fortsatte att publicera unga och subversiva skribenter, som exempelvis Yannick Haenel och Marie Darrieussecq.

ANNONS

En fransk kosmopolit har lämnat oss; förlusten är påtaglig. Kvar finns ett storartat litterärt verk.

Sollers kunde vara kontroversiell och fångades i perioder av tidens politiska strömningar. Han lät sig under en tid påverkas av Mao Zedong, ordförande för det kinesiska kommunistpartiet mellan 1943 och 1976. Tillsammans med litteraturforskaren Roland Barthes och hustrun Kristeva besökte han också Kina.

Philippe Sollers tillhörde den typ av fransk intelligentia som vigde sitt liv åt att läsa och skriva. Han levde sitt intellektuella liv vid sidan om universitetet och utan att ha författat en doktorsavhandling.

Det hindrade honom inte från att skriva nydanande om Bacon, Bataille, Céline, Joyce, Kafka, Lacan, Mozart, Picasso och Rodin. Han gjorde det med skarpsinne och i frihet. Sollers var en oregerlig charmör som under lång tid var fascinerad av Casanova. Han var flitig, modig och provokativ. Skönheten var hans naturliga element.

En fransk kosmopolit har lämnat oss; förlusten är påtaglig. Kvar finns ett storartat litterärt verk.

Fler texter av Per Magnus Johansson i GP Kultur:

LÄS MER:Vad ger oss rätten att köra folk från hus och hem?

LÄS MER:Det främmande tillhör människans väsen

LÄS MER:Faktaresistent att förneka ungas psykiska ohälsa

LÄS MER:Vi måste prata om barnen som vantrivs i kulturen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS