Elon Musk bär in ett handfat på Twitters högkvarter på onsdagen, den 26 oktober, efter att köpet av sociala medier-plattformen gått igenom.
Elon Musk bär in ett handfat på Twitters högkvarter på onsdagen, den 26 oktober, efter att köpet av sociala medier-plattformen gått igenom.

Emanuel Karlsten: Elon Musk har en naiv syn på Twitter

Elon Musks köp av sociala medier-plattformen Twitter har gått igenom. Världens rikaste man vill vitalisera ännu en utdömd bransch: Sociala medier, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Till slut blev Elon Musk ägare av Twitter. Ett av världens största sociala medier köps därför ut från börsen och världens rikaste man har nu tagit på sig att vitalisera ytterligare en utdömd bransch: Sociala medier. Det vore enkelt att säga att det är naivt att tro att Musk skulle lyckas skapa en plattform som skulle göra det offentliga, politiska samtalet bättre. Att han skulle lyckas förbättra Twitters anseende. Men det är exakt vad han lyckats med vad gäller minst två ganska aparta branscher: Rymdprogrammet genom SpaceX och elbilar, genom Tesla.

Det har gjort honom snuskigt rik, men knappast mättat hans grandiosa självbild som världens frälsare. Nu ska all denna rikedom de andra bolagen skapat investeras i detta helt omöjliga projekt. För det är vad som står på spel: Utköpet av Twitter är så stort att det pantsätter hans kontroll i de övriga bolagen. Utifrån vad som blev offentligt kring Twitter-köpet i våras finansieras det genom högrisklån, där bara räntan är på en miljard dollar om året. Twitter gjorde förvisso en vinst som var högre än det förra året, men det räcker med ett dåligt år för att Twitter ska behöva betala med Tesla-aktier för att täcka förlusterna.

ANNONS

Därför aviserar Musk nu att personal ska sägas upp och hävdar i ett första brev till annonsörer att Twitter ändå kommer bli en toppenplattform.

Hur mycket allmänheten än fascineras av (och gillar) Elon Musk finns få historiska exempel på när en sådan maktcentrering varit positiv för samhället.

Hur ska han lyckas? Själv har han tidigare talat om absolut yttrandefrihet, att bara lagens ramar ska sätta stopp för vad man får säga och att Trump kan släppas tillbaka på plattformen. Det är en naiv syn på yttrandefrihet, eller som Facebooks tidigare policychef Katie Harbath tidigare sammanfattat det, angående varför yttrandefrihet kräver moderering: ”Annars kommer bara de som mobbar och trakasserar finnas kvar eftersom de kommer skrämma iväg alla andra”.

En nyckel nu blir sannolikt hur väl Musk lyssnar på de tusentals anställda som finns på företaget. Som känner produkten och dess väldigt specifika och komplexa problem.

Givet Musks första drag – att ledsaga VD och högt uppsatta chefer ut ur huset – är det kanske inte så sannolikt. Å andra sidan har Musk visat gång efter annan att han aldrig ska räknas ut – oavsett vilka okonventionella metoder han använder.

Klart är att avnoteringen av Twitter skapar en ny situation. Det är en del av en utveckling där allt fler av världens största och mäktigaste bolag centreras kring allt färre rika personer.

Hur mycket allmänheten än fascineras av (och gillar) Elon Musk finns få historiska exempel på när en sådan maktcentrering har varit positiv för samhället.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Elon Musk står inför en enorm Twitter-utmaning

LÄS MER:Musks köp av Twitter är början på en era

LÄS MER:Elon Musk köper Twitter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS