Johan Hilton: Det är sorgligt att se Liberalerna i hetsarnas knä

En man med högerextrema kopplingar avbröt i tisdags en dragduos visning av Dramaten för skolbarn. Men vad gör det att Liberalernas Johan Pehrson ojar sig över händelsen när hans parti gjort sig beroende av hetsarna, skriver GP:s kulturchef Johan Hilton.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag var nog inte den enda som fick en klump i magen när jag läste nyheten om den avbrutna guidade turen av Dramaten under tisdagen.

De senaste veckorna har en märkligt intensiv och hätsk debatt om dragshowartister brutit ut i Sverige, företrädesvis anförd av högerpopulister i sociala medier och med de grövsta tillmälen och påståenden som argument.

Under tisdagen skulle dragshowduon Tjorven och Lillan ta med barn i förskoleåldern på rundvandring bakom nationalscenens kulisser. En vanlig lekfull tur i gränslandet mellan show, teater och folkbildning, där barnen bland annat får leta efter komedikonstens musa Thalia och lära sig var den manliga publiken ställde sina galoscher förr i tiden. Med på rundvandringen fanns ett antal vuxna, som Liberalernas partiledare Johan Pehrson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

ANNONS

Men också en man med kopplingar till högerextrema miljöer. I slutet av den guidade turen började mannen plötsligt ansätta skådespelarna med aggressiva påståenden om att man ”visar sexuella shower för barn”, tills duon tog sin tillflykt bakom scen.

I synnerhet med tanke på att hetsen mot just dragartister den senaste tiden kommit från framför allt ett håll: regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna

Mot bakgrund av den extremt upptrissade retoriken mot just dragartister de senaste veckorna – och transpersoner de senaste åren – ska vi nog vara glada över att det inte slutade värre än så här. Den här gången.

Ändå lyckades Johan Pehrson helt missa målet när han efteråt pratade om incidenten med SVT:s Kulturnyheterna. Förutom sina solidaritetsyttringar med hbtq-communityt – vilka han ska ha all heder för – började han flyta ut i egendomliga tillrättavisningar om att Dramaten borde ”se över sina säkerhetsrutiner”.

Det är ett magstarkt påstående från en liberal. I synnerhet med tanke på att hetsen mot just dragartister den senaste tiden kommit från framför allt ett håll: regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna.

Så sent som för två helger sedan stod partiledaren Jimmie Åkesson i en Agendadebatt om dragshower och gastade (felaktigt) om artister som kallar sig för ”Skamlös Vinhora” inför barn. På Twitter vräker sverigedemokraten och riksdagens tidigare vice talman Björn Söder i stort sett dagligen ur sig påståenden om att dragartister är pedofiler som groomar ungar. Svansen ska vi bara inte tala om – de hörsammar varje hundvissla.

ANNONS

För dem och deras smädelser bär naturligtvis inte Pehrson något ansvar. Däremot för den klausul som ingår i Tidöavtalet: att man förbundit sig till att ”tala respektfullt” om sina samarbetspartier.

Vad som inbegrips i begreppet är oklart, vilket också är det geniala med det. Om SD ställs mot väggen för sina hetsanden behöver de i princip bara grymta lite grann om regeringskris för att de tre samarbetspartierna ska lägga sig platta. Ty ingen är så lättkränkt som den som ständigt åberopar en respektfull ton.

Som frihetligt sinnad är det extra sorgligt att följa detta moras

Följaktligen är det heller inte oproblematiskt att, som Pehrson och Brandberg gjorde kort efter incidenten på Dramaten, gå ut på Twitter och skriva tjusiga ord om att ”hatet aldrig får vinna”. Man har ju själva gjort sig beroende av SD och frivilligt avsagt sig rätten att kritisera företrädare för partiet, vad de än häver ur sig. Som alltså – än en gång – utan belägg påstår att dragshowartister är pedofiler.

Jag har själv skrivit tre böcker om hat och hatbrott mot hbtq-personer. I stort sett all forskning visar på att det är just ur legitimering och normalisering av fördomarna kring hbtq-personer som gärningsmän hämtar näring och motivation för sina dåd.

Genom att ha erbjudit hetsarna en plats vid maktens bord bidrar de tre regeringspartierna just nu aktivt till ett sådant legitimerande av fördomar och smädelser mot dragshowartister och i förlängningen hbtq-personer.

ANNONS

Som frihetligt sinnad är det extra sorgligt att följa detta moras. Var det verkligen så att de vackra orden om jämlikhet och likaberättigande bara var just – ord?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Johan Pehrson utan Åkesson på Dramaten

LÄS MER:Man med kamera trakasserade dragduo på Dramaten

LÄS MER:SD borde applådera dragshowkulturen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS