En miljard. Nio nollor. Tusen miljoner. Som privatförmögenheten är summan svår att greppa. Lika svårförståelig var tydligen vårens nyhet om svenska miljardärers pandemitillväxt. För det var inte Sveriges ekonomiredaktioner som rapporterade de sensationella uppgifterna om den, utan investeraren Ruchir Sharma i Financial Times (14/5).
Sharma har i 20 års tid, decennier när världens miljardärbefolkning har växt oanständigt snabbt, fört detaljerad statistik över rikedomarna. ”Inte för att det är kittlande voyeurism, utan för att fånga varningstecknen”.
Växande ojämlikhet har blivit en politisk fråga. En som hotar skapa bakslag mot kapitalismen som helhet. Förståeligt: dynastier gynnar inte tron på meritokrati och liberal demokrati. Med det i bakhuvudet är pandemins facit usla nyheter. En stor del av centralbankernas Covid-stimulans, runt 9 000 miljarder dollar, har hamnat hos de superyachtrika. Miljardärernas tillgångar har stigit i värde från 5 000 till 13 000 miljarder dollar på ett år.
Att Sverige befinner sig i topp av denna tillväxt kommer kanske som en överraskning för läsaren. Men våra miljardärers förmögenheter har under året gått från att motsvara drygt 20 procent av landets BNP till 30 procent. Det är vi. Och Ryssland.
Att Sverige befinner sig i topp av denna tillväxt kommer kanske som en överraskning för läsaren
Nyheten att offentliga stimulanspengar inte regnar neråt ens i kristid gav inga rubriker. Den har för all del kommentarerats från höger (SvD ledare 18/5) till vänster (Arbetet 16/5) och senast av Katalys här i GP (25/5). Men vad smarta ledarskribenter och tankesmedjor missar är att Sharma har fel. Vi behöver faktiskt voyeurism.
Svårigheten att omfamna att Sverige fick tio nya miljardärer under pandemiåret hänger nämligen ihop med vår självbild. Som samspelar med sagorna vi berättar. Fiktionen klamrar sig fast i hålet som Folkhemmet lämnade efter sig. I välfärdens trasor. Det är misärporr i Sobril-serier som ”Snöänglar”. Klanvälde i filmen ”Goliats” bortrostade bygd. Vapen och ladd i nya ”Snabba cash”.
Fast påverkar detta verkligen verkligheten?
”Jag kommer på mig själv med att reagera mycket kraftfullare på det senaste gängmordet efter att ha slukat ”Snabba cash” skriver Expressens kulturchef Karin Olsson (25/4) och ekar flera pennor. Antalet personer som har kommenterat Olle Sarris roll som miljardär i serien och menar att den öppnar deras ögonen för något alls? Noll. Ändå symboliserar han i lika hög grad som torpeden Salim en samhällsförändring.
LÄS MER:De rika frodas medan resten kämpar mot pandemin
Går det då att skildra miljardärism intressant? Kittlande? Pröva Edward St Aubyns senaste romaner: i ”Double blind” (2021) och ”Dunbar” (2017) tar sig engelsmannen an mogulers själsliv och relation till samhället. England må ha sämre miljardärtillväxt, men de har kulturen och självbilden. Det närmaste Sverige kommer HBOs arvtagardrama ”Succession” är att Alexander Skarsgård ska spela i nästa säsong. Ändå är tronföljd melodin här. Våra krösusar med nio dollarnollor må i Sharmas terminologi vara goda kapitalister som tillverkar saker. Fast över 60 % är ändå arv. Inte snabba men enkla cash.
Man behöver inte vara kommandokommunist för att tycka att det här vore något att sätta på kulturkartan. Jag menar inte att det ska vara kokainhoror med glasyr som i norska ”Exit”.
Tvärtom behöver voyeurismen inte extravaganser för att söka svar på detta: Om vi anser att invandringen med sin ”demografiska förändring” urholkar ”våra” värderingar, hur väl rimmar dessa värderingar med att Sverige nu har fem personer med förmögenheter som motsvarar supermagnaten John D Rockefellers – över 1, 6 % av BNP?
Lite skakig handkamera på det skulle inte skada.
Läs fler texter av Hynek Pallas:
LÄS MER:Vi måste kunna prata om vänsterns antisemitism
LÄS MER:Historien om socialisternas Schlagerfestival
LÄS MER:Dylan överlevde medelåldern genom att turnera
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.