Därför framstår politikerna som troll på internet

Lars Beckmans utspel mot Carina Bergfeldt har sin enkla förklaring. Internet har gjort det lättare för politikerna att vara sig själva fullt ut.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Har Moderaterna inlett en ny offensiv mot public service? Man kan tro det efter att moderate riksdagsledamoten Lars Beckman sagt att journalisten Carina Bergfelt skulle vara S-märkt och därför få en talkshow av SVT.

Men nej, det här är bara Lars Beckman som fortsätter att vara Lars Beckman.

Riksdagen består av 349 ledamöter som vi väljer som våra representanter. I alla år har dessa personer allra mest framstått som ordentliga, korrekta och ibland kanske till och med smartare. De har kostym, kan svåra ord och vet hur man ska svara på journalisters frågor.

Men så kom internet och skapade ett nytt rum. Ett intimt rum, en slags känsla av att man är mellan skål och vägg. Plötsligt framstod våra politiker inte alls så ordentliga, utan mer mänskliga, men ibland också fullkomligt havererade. Som... internettroll? Genom åren finns massor av exempel på när politiker gjort bort sig med facebookstatusar som avslöjar okunskap, alldeles för intima kroppsdetaljer eller bara vad de egentligen tycker.

ANNONS

Det här händer över hela det politiska spektrat, men eftersom Lars Beckman och moderaterna nu råkar vara i fokus kan vi väl hålla oss vid dem.

Partiet har framför allt tre personer som på grund av internet fått en totalt förändrad offentlig position. Det är Jan Ericsson, som kallar sig politisk influencer och till exempel avslöjat sig som klimatskeptiker. Hanif Bali, som skapat ett sylvasst politiskt internetspråk för en ny generation högerpolitiska.

Och så Lars Beckman.

Det gemensamma med alla tre är att de funnits länge i politiken, men tidigare inte uppfattats som särskilt kontroversiella. Det är först med internet de tagit plats, uppmärksammats. Ofta till mångas förvåning.

Hemma i Gävle är till exempel Lars Beckman känd som en ganska pragmatisk och resonerande politiker – offline. Så fort samtalet förs online förvandlas det. Men är det då Beckman som förvandlas, eller vår bild av honom?

Själv är jag rätt säker på att det är det senare. Jag tror inte internet har radikaliserat våra politiker, utan skalar av dem. Med hjälp av internet får vi en mycket tydligare bild av vad någon egentligen tycker, känner och menar – åtminstone om det går att följa över tid. För den som följt Beckman i digitala kanaler är utspelet mot SVT och dess journalister inget nytt. I snart ett decennium har han gjort utspel mot Sveriges radio, SVT, deras program och journalister. Och som sådan är han dessutom representativ för sina väljare. Enligt Medieakademins Förtroendebarometer (där jag för transparensen skull ska påpeka att jag är ordförande) är moderata sympatisörer de som, efter SD, har minst förtroende för public service – och förtroendet minskade ytterligare under året som gick.

ANNONS

En del av de moderata väljarna tänker och yttrar sig just så trubbigt som Lars Beckman.

Just därför har Lars Beckman fått mandat i riksdagen. Just därför kommer vi få vänja oss vid den här typen av fortsatta utspel. Den är en del av en representativ demokrati.

Läs fler texter av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:Antikroppen är den nya superkroppen

LÄS MER:Varför förbjuder public service Tiktok men inte Facebook?

LÄS MER:Joakim Lundell har kört ikapp och förbi gammel-TV

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS