Bokmässan: En pinsam mediecirkus

Bokmässan har grävt ner sig i en djup förtroendesvacka, skriver Emanuel Karlsten, apropå beslutet att än en gång ändra sig om den rasistiska tidskriften Nya Tider.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu ändrar sig Bokmässan igen. Rasistiska tidskriften Nya tider får ställa ut. Det innebär att vi nu är inne på det tredje numret i denna cirkus. En föreställning som spelat främlingsfientliga konspiratoriker rakt i händerna.

Det är inte svårt att förstå varför: Först lanserade Bokmässan tema Yttrandefrihet. Temat användes som argument till varför rasistiska tidskrifter fick ställa ut.

Men så ändrades beslutet efter protester och avhopp från andra utställare. Nu kunde Nya tider enkelt rulla sig i aska i offentligheten, Bokmässan blev deras nyckelbevis om att etablissemangets politiska korrekthet är yttrandefrihetens ram.

LÄS MER:Nu får Nya Tider ställa ut på Bokmässan - igen

ANNONS

Men dessa turer var bara en bris av pinsamhet mot det som nu meddelas: Rasisterna släpps in tillslut eftersom det juridiska kontrakt man redan skrivit på var bindande. Hur kunde Bokmässan inte ha koll på det?

Vi har alltså två veckors cirkus - som snurrats upp till en politisk symbolfråga för yttrandefrihet i landets alla stora medier - som hade kunnat undvikas om Bokmässan bara kunde läsa sina egna kontrakt. Det är en djup förtroendesvacka Bokmässan grävt ner sig i.

ANNONS