Emanuel Karlsten
Emanuel Karlsten

Barngiftesbroschyren är inte myndigheternas fel

Emanuel Karlsten är självkritisk över drevet mot Migrationsverket och Socialstyrelsens broschyr om barngifte som han själv deltog i.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

“Information till dig som är gift med barn”.

Rubriken på Socialstyrelsens och Migrationsverket nu broschyr till nyanlända står över tre tecknade figurer i glada färger, men med lite ledsna uppsyner. När jag såg broschyren slog min reptilhjärna till. Jag greppade Twitter, skrev “istället för att skicka en broschyr, vad sägs om att skicka polisen och befria barnet?”. Det politiska etablissemanget reagerade likadant och det tog inte mer än några timmar innan foldern var unisont fördömd och myndigheten dragit tillbaka broschyren. Om den ens hunnit användas?

LÄS MER:Om kvinnor hade haft digital detox hade Sverige stannat

Plötsligt kände mig istället dum. Som jag dragits med i något jag inte riktigt tänkt självständigt i. För vad är sant och vad är rimligt?

ANNONS

På ytan är det enkelt och uppenbart. Sverige, med vår konsensuskultur, konflikträdsla och valhänta hållning till främmande religioner eller kulturer, försöker tassa på tå kring något som ju är både fruktansvärt och förbjudet. Väl? På ytan framstår det som att broschyren lika gärna skulle kunna säga “Information till dig som vill stena homosexuella” eller “information till dig som vill slå din fru”.

Men så enkelt är det inte. Och jag antar att det är detta Socialstyrelsen vet. I Sverige är det olagligt för någon under 18 år att ingå äktenskap. Precis som det är olagligt för vuxna att ha sex med barn under 15 år. Men däremot är det inte olagligt att befinna sig i Sverige och till exempel söka asyl här - trots att du är i ett barnäktenskap. Då är ditt äktenskap fortfarande giltigt.

LÄS MER:Kassera uttrycket curlingförälder

Det finns alltså en gråzon: Man får vara i ett äktenskap med ett barn i Sverige - om det gjordes innan man sökte asyl. Men ovanpå detta finns fortfarande lagen som säger att vuxna inte får ha sex med barn. Alltså att den över 15 år inte får ha sex med den som är under 15 år.

Med andra ord får du vara del av ett äktenskap - om parterna inte har sex med varandra. Det är rimligtvis denna otroligt märkliga balansakt Socialstyrelsen och Migrationsverket försöker balansera med sin folder. Hur ska man förklara för någon som söker asyl (och som alltså flyr från en omöjlig omständighet i sitt hemland) att de är välkomna att fortsätta leva sitt liv och äktenskap här, med denna vital inskränkning?

ANNONS

Vi kan tycka vad vi vill om hur lagen är formulerad och de senaste åren har det pågått febril aktivitet i riksdagen för att försöka ändra den, men det Socialstyrelsen har att förhålla sig till är lagen som den står skriven. De behöver alltså förklara att Sverige i teorin tycker något är vedervärdigt och lagvidrigt, men att det i praktiken faktiskt är lagligt.

LÄS MER:Klimatkrisen kräver gränslös fiktion

Då är det längre inte så konstigt att en informationsbroschyr om barnäktenskap ser ut som den gör. Och det är inte Socialstyrelsen eller Migrationsverkets fel.

ANNONS