Årets julklapp som är en mobillåda, det vill säga en låda där du lägger din mobil så att du ska använda den mindre.
Årets julklapp som är en mobillåda, det vill säga en låda där du lägger din mobil så att du ska använda den mindre. Bild: Anders Wiklund/TT

Årets julklapp: Ett hån

För många av oss har vår rikedom blivit ett ok att bära. Vi har nått en punkt där den enda marknaden som återstår för den välmående medelklassen är grejer att lägga våra saker i, skriver Ina Lundström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Förra året fick min kompis en garderobsutrensning i julklapp av sin fru. Han har nämligen, liksom jag och många andra i Sverige, alldeles för mycket kläder. Hans materiella överflöd är opraktiskt eftersom det blir så svårt att hitta det man letar efter bland alla saker man äger. Han fick en present i tiden som många, däribland jag, avundades medan vi frågade oss var vi skulle få plats med glasljusstakarna vi själva fått i jul.

Rikedomen blivit ett ok att bära. Även om företag ständigt uppfinner nya marknader där vi kan göra av med våra pengar börjar det ta stopp. Trots att en massa kvinnor skaffat ett hudvårdsintresse och en massa män plöjer ner pengar i sina skägg har vi pengar över och en stilla undran om vad vi ska köpa härnäst. Vad köper man till någon som redan har allt? Svaret är enkelt och tydligt när svensk handel utser årets julklapp för 2019: En mobillåda. En sak. Som ska lösa problemet du har med en annan sak.

ANNONS

LÄS MER:Vasastan har slutat vara hippt

På Ikea ökar ständigt antalet produkter för organisering och förvaring av våra tillhörigheter. Butikskedjan Granit är sprängfylld av lådor så vi slipper se skiten vi köpt och tänka på hur mycket pengar vi har.

Till och med organisationsgurun Marie Kondo som predikat sin rensnings-filosofi för miljontals världen över har i dagarna lanserat en webbshop där man bland annat kan köpa mässingshållare för 3000 kronor för att förvara köksredskap i.

LÄS MER:Ina Lundström: Det pågår en ny rivningshysteri – inuti våra hem

Man kan argumentera för att det knappast varit saker vi människor haft ett verkligt behov av när Svensk Handel utsett årets julklapp även tidigare år: VR-glasögon från 2016, råsaftcentrifuger från 2013 och spikmattor från 2009 har sedan länge rensats ut för att slippa ses och påminna oss om hur meningslös vår destruktiva konsumtion är.

Men även om de prylarna är nog så meningslösa är de ändå saker som kan användas av oss människor. Mobillådan ska användas av en pryl vi äger, i förhoppning om att vi ska sluta missbruka något vi lagt tio tusen kronor på att köpa. Vårt bulimiska konsumtionsmönster har aldrig framstått tydligare.

LÄS MER:Ingen vill se hur du haft det på semestern

Självklart kommer det säljas mobillådor i jul. Produkten utlovar ju en lösning på ett för oss verkligt problem: Vi är slavar under saker vi köpt. Men aldrig tidigare har det blivit tydligare att konsumtion inte är lösningen här. Du kommer inte sluta titta på din mobil för att du köper en låda till den. För visst har du redan en tom låda hemma du skulle kunna testa med i så fall?

ANNONS

Med årets julklapp har branschorganisationen Svensk Handel löst ett tillfälligt problem med att skjuta sig själva i foten. För vad ska nästa års julklapp bli? En låda för att lägga sin mobillåda i?

ANNONS