Magnus Uggla på Liseberg innan pandemin.
Magnus Uggla på Liseberg innan pandemin. Bild: Anna Svanberg

Marcus Berggren: Äntligen är livekonserter köparnas marknad

Efter pandemin ska plötsligt alla jordens artister besöka Göteborg. Det gör att livekonserter äntligen blir köparnas marknad. Vi kräver blixtar och dunder! Blod och pyro! Gäster med ena jävla gester, skriver Marcus Berggren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag gick förbi ett kommunalt plywoodplank tapetserat med konsertaffischer och då slog det mig – kanske inte som en huligan-tjottablängare, mer som en stillsam buddhistisk insikt: Livekonserter har blivit köparnas marknad.

År av att vara inlåsta i slott och kojor, beroende på hur framgångsrika de är, har fått artisterna att inse 1. Cashen dom tas och 2. Livet är för kort, fragilt och förgängligt för att inte dra ihop bandet och åka ut, tugga asfalt och hamburgertallrik med små pauser för att göra oväsen i takt ihop.

I den gamla världsordningen och ekonomin utan osynliga dödsvirus och miljoner ryssar med gevär och ett jävla morgonhumör på farstukvisten kunde artister och band uppträda som de behagade; för sällan.

ANNONS

I stället för att giga skulle de alltid ”släppa en ny EP”. Jag vet inte hur jag ska säga det här på ett fint sätt men: Åt helvete med er nya EP. Inte ens er döva morsa vill höra den! Stäm gitarren, bli sams med trummisen och åk och ställ dig i närmaste park och kör alla dina hits och gärna några av Magnus Ugglas också.

Det är den verkligheten vi lever i nu. Testa själva att Altavista er favoritartist så lovar jag att den uppträder på berusat krypavstånd den närmsta månaden.

Tyler The Creator, som uttryckligen sagt att han aldrig ska giga mer i Sverige för att vi är så lama, kommer. ABBA finns igen och ska ut och spela som snyggesimsversioner av sig själva. Jag ska se The Libertines i höst. Att de ens lever hade kunnat få någon dummare än mig att dra slutsatsen att “droger är nog inte så farligt”.

Allt och alla återförenas. Snart drar de väl in strömkablar i Bockstensmannen och sätter honom med ett dragspel på Majas vid havet i Varberg.

Testa själva att Altavista er favoritartist så lovar jag att den uppträder på berusat krypavstånd den närmsta månaden.

Vi i publiken kanske är lite sugnare än vanligt på konserter – men vi har inte blivit fler. Vi är exakt lika många som innan pandemin. Lite färre gamlingar bara och en hel del nyfödda, för vad ska man göra inomhus med bara Malou som sällskap?

ANNONS

Eftersom konkurrensen nu är mördande så förutspår jag att spelningarna kommer bli bättre. Det är slut på tiden när de kunde gå upp och mumla ”Kul å va här” utan att mena det och köra åtta nya låtar simultant som de gjorde arga leken med sina egna skosnören. Vi kräver blixtar och dunder! Blod och pyro! Gäster med ena jävla gester! Offra gärna något från scen, typ er självrespekt.

Passa på att fånga varenda konsert som Pokémons för sedan kan det vara för sent. I höst är artisternas kistor lika fulla som trummisen varit hela sommaren vilket lett till bandbråk som gör att vi aldrig får se dem igen.

Då kommer allt vara som innan och man får förutom de slentrianenorma Ullevispelningarna med artister med högre banksaldo än verkshöjd få vara glad om Nordman kommer till Taco Bar. Sedan får man gå runt och längta till jul då Carola ska sjunga sådär svinkristet hårt om krubbor, åsnor och änglar hela december. Och där är konsertåret slut.

Poängen här är att ska vi vara glada nu. Det är den enda känslan man aldrig får vara i för länge.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Jag tillhör den självhatande medelklassen

LÄS MER:Min del av Göteborg: Eketrägatan och Kyrkbyn av Marcus Berggren

LÄS MER:Lisa Nilsson borde sluta mörka

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS