Sanna Samuelsson: Abdulrazak Gurnah är en oväntad Nobelpristagare

Abdulrazak Gurnah tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Ett oväntat val, menar Sanna Samuelsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Abdulrazak Gurnah får årets Nobelpris i litteratur. Han hade inte tippats av någon, mig veterligen. Själv höll jag hårt på de skandinaviska och ryska namnen, den isländske författaren Sjón var jag riktigt säker på där under tio minuter innan jag började tvivla... Det kanske säger mest om mig att jag uppenbarligen bara kunde föreställa mig att priset skulle gå till en vit man – eller nej, egentligen mer om vad vi tror att Svenska Akademin är, och vill vara.

LÄS MER:Nobelpristagaren: Total överraskning

Men nej, Nobelkommittén har vänt blicken mot Östafrika och författaren Gurnah, född på Zanzibar och verksam i Storbritannien. Utgiven med bara två böcker på svenska, på det lilla, lilla förlaget Celander. Glädjen är stor i Lund i år igen.

ANNONS

För att få kommentarer om Gurnah har vi under vår sedvanliga hetsiga rundringning efter klockan 13 mer och mer lutat åt universitet-hållet, snarare än åt kritikerhållet. Han verkar mer beforskad än recenserad. Nu återstår frågan om hur man ska få tag på en Gurnah-bok. Den senaste kom ut 2015 på svenska.

Är detta en ny riktning för Svenska Akademin frågar sig alla såklart nu, efter förra årets konventionella pris till en amerikansk poet och ja, ”allt” som hände innan. Svaret är nej, under 1980-talet fanns det klara ambitioner att titta bortom de västerländska litterära bastionerna, men det ambitiösa har mattats av under vissa perioder. Priset är ju eurocentriskt till sin karaktär, kan man väl hävda, på grund av att det är svenskt, men har också det där vaga kravet på sig att objektivt spegla all god litteratur i världen. Och det bör de försöka göra, med de resurser de har.

Anders Olsson har i en intervju i den amerikanska tidningen The New Republic också förklarat att de från januari nästa år ska ta in fler experter från de kontinenter som de själva inte har så bra koll på, som Asien och Afrika. Så färre afrikanska författare lär det i alla fall inte bli framöver och det är bra.

ANNONS

LÄS MER:Abdulrazak Gurnah får årets Nobelpris i litteratur

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS